Прочитај ми чланак

Експерт узнемирио ЕУ: Европска индустрија је готова – мртва са оваквим ценама гаса

0

Следеће зиме цене гаса у Европи могу премашити 4.000 долара за 1.000 кубних метара, наводи Гаспром.

„На спот берзама у Европи цене гаса су прешле границу од 2.500 долара. Према конзервативним проценама, ако се тренд настави, цене ће зими премашити 4.000 долара за хиљаду кубних метара“, наводи се у прогнози објављеној на „Телеграм“ каналу компаније.

Јуриј Риков, шеф одељења за енергетику Института за енергетику и финансије Русије, прокоментарисао је ситуацију на европском тржишту гаса.

„Гас је већ поскупео на четири хиљаде долара, међутим, за кратко време“, подсетио је он.

„Цене на берзама могуће је предвидети само врло приближно.“, додао је стручњак.

„Обично, када цене расту, то укључује и друге факторе који могу да промене ситуацију… Уопштено говорећи, може се рећи да, пошто гаса, по свему судећи, неће бити довољно, доћи ће до озбиљног раста цена до зиме, где ће почети и проблеми са европском индустријом, потражња ће почети да опада, и могуће су различите опције (кретања цена)“, објаснио је Јуриј Риков.

„Већ са три хиљаде долара за хиљаду кубних метара, европска индустрија ће се суочити са озбиљним проблемима“, наставио је стручњак.

„Ако се ова ситуација настави, онда је, по мом мишљењу, рецесија у Европи неизбежна, а индустрија ће почети да опада, јер највероватније неће издржати такве цене“, рекао је он.

Експерт је прокоментарисао и податке „Асоцијације оператера гасне инфраструктуре Европе“, према којима су до 14. августа европска подземна складишта била попуњена 74,73 одсто.

„Сада, због екстремних врућина у Европи, повлачење гаса у складишта је значајно смањено. Мислим да ће још имати времена да упумпају довољно гаса. Али, мора се имати на уму, да иако складишта буду потпуно попуњена, то само значи да постоји резерва у случају нужде, и да ће бити могуће преживети зиму, а не да су сви проблеми решени“, објаснио је Јуриј Риков.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!