Прочитај ми чланак

Експерт открио шта чека Русију а шта Европску Унију после 5. децембра

0

Водећи аналитичар „Фонда за националну енергетску безбедност“, Игор Јушков, је у изјави за руске медије открио, шта чека Русију и тржиште нафте после 5. децембра.

Земље Г7 су „веома близу” договору о горњој граници цене руске нафте, од 60 долара по барелу. Вољно или невољно, биће потребно доћи до заједничког именитеља до 5. децембра, када ће се Москва суочити са две врсте санкција одједном. Шта чека једног од највећих продаваца „црног злата“ на светском тржишту иза ове црвене линије, наговестио је руски енергетски стручњак Јушков.

Велика Британија, Немачка, Италија, Канада, Француска, Јапан и САД морају да договоре ограничење цена до понедељка, када ће, поред ове одлуке, бити уведен и ембарго на увоз руске нафте морским путем, у земље ЕУ.

Коментаришући могући сценарио развоја ситуације на тржишту нафте, након двоструког удара на руско „црно злато“, Јушков је нагласио:

„Европљани ионако неће моћи да купују руску нафту. Они о овом питању разговарају веома жустро, јер мисле да ће Европска унија, ако се постави низак плафон цена, моћи да спречи извоз нафте из Русије на азијска тржишта. Ако Москва смањи извоз, у свету ће доћи до несташице било које нафте, а њена цена ће порасти. Земље ЕУ су увозници, тако да не би желели да нафта поскупи.“

Симптоми болни за Стари свет, у ланцу ће утицати на све његове оронуле „органе“. Европљани ће више плаћати нафту, роба ће аутоматски поскупети, односно инфлација ће се убрзати, а мораће да се гаси стандардном методом за целу текућу годину – подизањем стопе Европске централне банке. То значи да ће кредити постати скупи, нико их неће узимати, а као резултат тога, 2023. године привреда ће неминовно клизити у рецесију.

Да би избегли потенцијални економски колапс, многе чланице ЕУ предлажу високу горњу границу цена. Ово ће такође бити од користи за европске компаније које се баве транспортом руске нафте.

Званично, нико од највећих светских купаца није ушао у коалицију. До сада су се у табор „завереника“ укључиле само оне земље, које или више не купују руско „црно злато“, или га неће куповати од 5. децембра.

„Од оних који су чланице Г7, САД су увеле ембарго на руску нафту 1. априла, Канада је уопште не купује, јер је и сама земља извозница, чланице ЕУ неће куповати од 5. децембра, Јапан је добио изузетак од санкција, и још увек може да купује руску нафту са Сахалина по тржишним ценама. Мислим да ће Русија једноставно игнорисати овај плафон цена. Иначе, казне су предвиђене само за транспорт руске нафте, а не за куповину“, закључио је аналитичар.

Цена гаса на европским тржиштима ће расти, како се ближи крај грејне сезоне. До краја зиме цена плавог горива у ЕУ може достићи 3.000 евра.