Прочитај ми чланак

Експерт: Демонстрације измичу контроли – Макрон мора да се повуче

0

„Ако земља заврши на крвавом бојном пољу, више ништа неће моћи да се уради. Макрон треба да се повуче. То је као у шаху: понекад морате да жртвујете фигуру да бисте кренули напред“, оценио је економиста Филип Агион

Ескалација насиља у градовима широм Француске изазвала је буру у коалицији председника Емануела Макрона – иако махом подржавају његову контроверзну реформу пензионог система, све је више гласова посланика који позивају да се пронађе начин за смиривање ситуације на улици, преноси „Блумберг“.

Имајући у виду све веће присуство полиције, коју је „Амнести интернешенел“ оптужио за прекомерну употребу силе и хапшења, посланици су забринути да ситуација измиче контроли, те страхују да би могле пасти и прве жртве демонстрација.

„Налазимо се на непознатој територији и сваким кораком смо све ближи катастрофи и могућим смртоносним инцидентима“, рекао је посланик Макронове партије Препород из Бретање Ерик Боторел, те додао да је приоритет деескалација насиља.

За економисту Филипа Агиона, који је био покретачка снага Макронове политике, укључујући и пензиону реформу, једна од опција би била да се направи пауза у вези с применом спорног закона, како би председник поново почео разговоре са синдикатима о условима рада, али и проширио фокус на образовање и здравствена питања, а све у складу са захтевима демонстраната.

„Ја сам за то да се реформа стави на ‘чекање’ – то би ‘рашчистило ваздух’“, рекао је Агион.

Боторел слично мисли – паузирање пензионе реформе би омогућило обема странама, и председнику и синдикатима, да сачувају образ.

Једини излаз – паузирање пензионе реформе

„Емануел Макрон не сме да изађе из овог понижен, напуштајући своју реформу, нити синдикати могу бити понижени, не можемо да оставимо утисак да их презиремо“, изјавио је Боторел.

Гијом Гуфије-Ча, такође посланик из Макронове странке, позива владу да чује незадовољство грађана: „Не можемо остати глуви и слепи на ово што се дешава.“

Портпарол владе Оливије Веран признао је пак да је усвајање спорног пензионог закона уз помоћ уставне одредбе која је омогућила да се заобиђе гласање у парламенту, где је Макрон изгубио апсолутну већину на изборима прошле године, разгневило многе демонстранте, посебно млађе.

На својеврсну својевољу француског премијера указао је и бивши премијер Едуар Филип – изјавио је да Макронова коалиција не треба само да обавести друге о томе шта је нужно да се уради, већ да иницира да се заједничким снагама размотре проблеми и дође до решења.

Будући да је његова странка Хоризонти Макронов кључни савезник у парламенту, он подржава реформе, али не и председникову стратегију пошто подстиче насиље.

Макрон сам у својој кули од слоноваче

Жан-Бернар Гајо-Ренучи, који је подржао Макронову кандидатуру 2017, рекао је да је председник „изолован у својој кули од слоноваче“, а да његове изјаве само додају со на рану незадовољних грађана.

Француски председник нема много опција: или да сачека да протести утихну и тако ризикује да насиље ескалира, или да паузира реформу и распише ванредне изборе. Међутим, избори су свакако ризична опција за њега будући да му је популарност у драстичном паду.

„Ако земља заврши на крвавом бојном пољу, више ништа неће моћи да се уради. Макрон треба да се повуче. То је као у шаху: понекад морате да жртвујете фигуру да бисте кренули напред“, закључио је економиста Филип Агион.