Прочитај ми чланак

Економија Украјине у стадијуму колапса

0

ukrain_620x0

Експерти су јединствени у свом мишљењу. Реалне перспективе у скорије време у украјинској економији се не предвиђају. Назадак се бележи у свим областима без изузетка. Доњецка предузећа у суштини не раде, и у целини производња на југоистоку је практично обустављена.

Од почетка 2014. године економија земље која је преживела пад веома се одразила на профит предузећа. У том контексту нагло је смањен обим инвестиција, како како домаћих, тако и страних.

Економија Украјине преживљава компликован период. Оште стање је кризно. Експерти чак не издвајају одређене гране. Шта више, курс који је одабрао Кијев – прекид економских односа са Русијом — за Украјину је погубан. При томе оријентација на европске партнере дуг је и мучан процес, сматра шеф катедре за државно-конфесионалне односе Русије академије привреде и државне службе при Председнику Русије Владимир Штољ:

Најважнији моменат се састоји у томе да у погледу према западним партнерима украјинска индустрија, производња, биће врло потчињене. И тешко да ће бити тражене. Друга је ствар што се Украјина претвара, како то рекламира Европа и Америка, у колосално тржиште за пласман пре свега западне продукције.

Економија Украјине за сада се још држи на површини. Према мишљењу експерата, то полази за руком на рачун старих резерви. Али неће их бити довољно за дуг период. Већ данас веома се осећа нагли пад стандарда становништва. Приходи су се смањили, социјална издвајања су у суштини замрзнута. Посебно се то тиче комуналне сфере и пензија, наставља Владимир Штољ:

То већ реално осећа све становништво земље, посебно незапослени, који се налазе на социјалној помоћи државе. Не знам колико још може да траје такво жалосно стање. Једино што може да буде помоћно средство то су они кредити које је издао запад, а пре тога још и Русија. Вероватно се врши обично трошење тих средстава.

Како сматрају експерти, актуална власт лоше излази на крај са својим обавезама. Задужила се, а нема реалних предлога како да враћа дугове. Уз то, земља се налази у стању грађанског конфликта. Конфликт је захватио управо оне регионе који традиционално истпају у улози економске локомотиве: Доњецк и Луганск. То и даје право на песимистичке прогнозе. Експерти кажу да Украјини прети катастовални назадак у економији. САД и ЕУ, наравно, издвајају финансијску помоћ Кијеву. Ипак за сада ова подршка не доноси посебну корист, истиче аналитичар компаније Алпари Ана Кокорева:

Помоћ коју пружају ММФ и САД није велика. Она је једва довољна да се отплате дугови, али не више од тога. Тачније, за озбиљне инфраструктурне потребе, за обнову економије овај новац није довољан. Сада влада Украјине троши средства углавном на наоружање. Није искључено да то управо могу да буду она средства која су издвојили ММФ и САД.

Прекоокеански политичари издвајају тачно толико новца да би било довољно за минималне потребе. И подржавају Украјину материјално само да би Кијев испуњавао вољу Брисела и Вашингтона, тачније под одређеним условима, за одређена дејства. Поред тога, пружајући Украјини кредите, ЕУ и САД доводе земљу у зависност која може да траје бар 5 година, а можда и 10. А за сада украјински статистичари само израчунавају економске губитке. Пад унутрашњег бруто производа у Украјини у првом кварталу за преко 1%. Највећи пад обима продукције забележен је у машиноградњи — минус више од 17%, у пољопривреди и шумарству — скоро 25% годишње. У машиноградњи раде милиони Украјинаца. Нагли пад стандарда производње неминово повлачи за собом отпуштање сарадника и смањење плата. Међународне финансијске организације прогнозирају да до краја године национални бруто производ уоште ће пасти на 7%.

Олег Обухов

(Глас Русије)