Прочитај ми чланак

Ефикасно и прецизно: Које моћно оружје користе руски артиљерци

0

Моћно и прецизно оружје стоји на располагању руским артиљерцима током специјалне војне операције у Украјини, којим ефикасно уништавају наоружање, опрему и живу силу противника. Међу њима су хаубица „Гиацинт-Б“, радарски систем „Зоопарк“, беспилотне летелице Орлан-10“ и „Орлан-30“, радарски системи „Марс-2“ и „Арес-МВК“.

Министарство одбране Русије објавило је снимке о борбеној употреби хаубица „Гиацинт-Б“ калибра 152-милиметара у сарадњи са радарским системима „Зоопарк“ и беспилотним летелицама у зони специјалне војне операције.

Како се наводи у саопштењу војног ресора, током борбених дејстава у Украјини, артиљеријске јединице руских оружаних снага, овим оружјем прецизно уништавају одбрамбене објекте, командна места, наоружање и војну опрему Оружаних снага Украјине.

За ефикасно откривање циљева

Како каже руски војни историчар Јуриј Кнутов, током специјалне војне операције главни задатак радарских система за извиђање и управљање ватром „Зоопарк“ је откривање путање непријатељских пројектила, вишецевних ракетних система, артиљеријских граната калибра 155мм, као и артиљеријске или ракетне батерије.

„Радарски системи за извиђање и управљање ватром „Зоопарк“ у року од неколико секунди могу да открију локације непријатељске јединице или артиљеријског постројења из ког украјинске оружане формације гађају положаје руске војске или градове у Донбасу у којима се налази цивилно становништво. Приликом откривања, њихови координати се у старту предају и удар се узвраћа. Тако се постиже висока ефективност уништења противничких артиљеријских оруђа“, објашњава саговорник.

Ипак, према речима Кнутова, руска војска тренутно користи напреднију верзију радарске станице „Зоопарк-1М“. Као и његов претходник, овај радарски систем је постављен на шасију трактора гусеничара МТ-ЛБ, али је опремљен напреднијом електронском опремом. „Зоопарк-1М“ је способан да истовремено открије до 70 различитих позиција непријатељске артиљерије и сазна њихове координате за двадесет секунди након пуцања.

Осим њих, како каже Кнутов, постоје и радарски системи нове генерације „Марс-2“ и „Арес-МВК“. Према речима стручњака, ови системи се првенствено користе за потребе копнених снага.

„Они се могу користити за откривање непријатељских дронова, као и противника на удаљености од 10 до 15 километара. Ови радари су веома компактни и користе се са земље. Веома су тражени међу трупама и лако се пребацују на одређена места, посебно током борбених дејстава када је потребно утврдити координате непријатеља“, констатује саговорник Спутњика.

Међутим, осим радарских система, за откривање циљева и прилагођавање ватре, оружане снаге Русије често користе беспилотну летелицу средњег домета „Орлан-10“. Овај дрон се лансира из катапулта и може да носи терет до пет килограма. Способан је да ради на удаљености до 120 километара од земаљске контролне станице, док у аутономном режиму до 600 километара.

За артиљеријске јединице руска домаћа индустрија производи и беспилотну летелицу „Орлан-30“. Овај дрон је већи од свог претходника и у стању је да носи знатно већи терет. Опрема му омогућава да врши извиђање у оптичком и инфрацрвеном опсегу и преноси параметре непријатељских циљева. Поред тога, „Орлан-30“ може бити опремљен ласерским нишаном. То је уређај који осветљује противничке објекте који се затим уништавају артиљеријским пројектилима „Краснопољ“ и другом сличном муницијом.

„Снајперске“ хаубице

Током борбених дејстава на територији Украјине, руске оружане снаге за уништавање живе силе, непријатељске војне опреме, ватреног оружја и командних места, према речима Кнутова, користе 152-милиметарске хаубице „Гиацинт-Б“.

„Ове хаубице имају прилично велики калибар који оружаним снагама омогућава да прецизно гађају непријатељске циљеве на великој удаљености. „Гиацинт-Б“ има домет око 30 километара. Због своје високе прецизности пуцања и способности, војници ове хаубице понекада називају „снајперским“. Оне, из првог хица, уништавају противничке мете“, објашњава Кнутов.

На снимку које је објавило руско Министарство одбране види се излазак радарских система „Зоопарк“ на положаје, распоређивање и припрема за рад, као и пренос координата откривених непријатељских положаја. Треба напоменути да руски артиљерци прецизно наносе ударе против непријатеља захваљујући добро успостављеној интеракцији „Зоопарка“ и беспилотних летелица.