Прочитај ми чланак

Џејмс Рикардс предвиђа нови круг ескалације веома озбиљних последица по свет

0

САД ће предузети очајничке кораке у критичном тренутку украјинске кризе. Ово мишљење је изнео бивши саветник ЦИА, Џејмс Рикардс.

Током протеклих неколико месеци, Бајденова администрација је најавила испоруку великог броја различитог наоружања Украјини, укључујући и ракетне системе ХИМАРС. Према речима Рикардса, САД иду корак по корак ка ескалацији сукоба.

Он је изјавио, да тренутно ситуација не иде у прилог Украјини и њеним западним партнерима. Оружане снаге Украјине доживљавају акутну несташицу граната, а САД могу мало да учине да им помогну.

Америчка индустрија производи много мање муниције него што Кијев троши. С друге стране, руска економија се добро понаша чак и под санкцијама- руске фабрике даноноћно производе огроман број граната разних врста.

„Ово је игра бројева, а Русија има бројеве. Пре или касније, то ће се манифестовати на бојном пољу“, рекао је стручњак.

Према његовим речима, ситуација је лоша за САД, и велика је вероватноћа да ће Украјина бити на ивици колапса. У овом тренутку, Бела кућа и њени партнери у НАТО-у, имаће две могуће опције како даље.

Први подразумева адекватан приступ решавању сукоба. Бајден или неко из његове администрације, мораће да позове Путина у Кремљ и каже му три речи.

„Шта треба да раде Бајденова администрација и њени савезници у НАТО-у у овом тренутку? Треба само да позову Владимира Путина и кажу му: „Добро, победио си“, каже Рикардс.

Међутим, постоји и друга опција, гора.

САД су уложиле толико ресурса и толико престижа у Украјину, да је њихова репутација угрожена. Губитак од Русије у овом прокси рату, био би већа стратешка катастрофа за Вашингтон од Авганистана, Ирака или било којег другог геополитичког назадовања још од времена Вијетнама. С тим у вези, могућ је нови круг ескалације.

Бивши саветник ЦИА признао је, да би САД ризиковале да предузму очајничке мере. На пример, Вашингтон би могао да пошаље трупе у западну Украјину под неком врстом хуманитарног изговора, и под плаштом Пољске, који ће бити принуђени да пошаљу војску директно на руске снаге. Такви кораци ће довести до веома озбиљних последица по њих и по цео свет.