Прочитај ми чланак

Дугин: Ескалација у Израелу изазваће ланчану реакцију, исламски свет на тесту

0

Руски филозоф сматра да би "ланчана реакција" могла бити "логички наставак" догађаја, у којој ће бити кључно понашање Ирана, Турске, Саудијске Арабије, других заливских држава, и Египта

Ескалација у Израелу могла би да изазове ланчану реакцију, а тренутна ситуација представља тест за муслимански свет, оценио је руски филозоф Александар Дугин.

„Палестинци немају шансе у таквом рату, јер не могу да униште Израел нити да му нанесу значајан војни пораз, али ни Израел нема за шта да се бори. Палестина је технички израелска територија коју не контролише и не може то да учини ни под којим условима. Подједнако је немогуће физички уништити све Палестинце“, пише Дугин о тренутној ситуацији на друштвеној мрежи Икс (некадашњи Твитер).

Како наводи, да смо у другачијој међународној ситуацији, Палестинци би могли да рачунају на саосећање међународне левице, али САД предводе неоконзервативци и глобалисти. Њима сигурно није стало до Палестинаца, мада ни њима није превише блиска израелска националистичка политика.

Ланчана реакција као логички наставак?

Али, сматра Дугин, ланчана реакција – а посебно понашање исламских држава (пре свега Ирана, Турске, Саудијске Арабије, других заливских држава и Египта) – може бити логичан наставак. Или су барем ово можда имали на уму Хамасови стратези када су одлучили да започну сукоб.

„Мултиполарност јача, стега западне хегемоније у колективном не-западу слаби. Савезници Запада у исламском свету – посебно Турска и Саудијци – не следе аутоматски сваки налог из Вашингтона. Ово је ситуација у којој ће исламски свет, који је недавно провокативно приступио БРИКС-у, бити стављен на тест“, наводи Дугин.

Упозорава да би конфликт могао да се прелије и на друге територије.

„Не може се искључити умешаност Ирана и Хезболаха, што значи потенцијално ширење сукоба на територије Либана и Сирије. У самом Израелу има довољно Палестинаца који жестоко мрзе Јевреје. Све ово може имати непредвидиве последице“, наводи Дугин.

Коментаришући потенцијалну реакцију Вашингтона, Дугин наводи да САД не одговара тренутна ескалација.

„По мом мишљењу, САД и глобалисти ће сада покушати све да обуставе, јер од даље ескалације не могу ништа добро да постигну“, наводи руски филозоф.

Додаје и да не треба правити поређења са сличним догађајима у другим деловима света, јер, како наводи, САД подржавају територијални интегритет других држава, односно право на сецесију дотичних региона, како и када им одговара.

„Нема правила. У ствари, и ми би требало да се опходимо на исти начин (и заиста то радимо). Исправно је оно што је нама повољно“, каже Дугин.

Какав ће бити став Русије?

Како каже, за Русију је тешко да изабере страну у актуелном конфликту, као и да има позитивних и негативних аспеката у оба избора.

„Везе са Палестинцима су древне и, они су, наравно, жртве, али и десни бок Израела покушава да води неутрално пријатељску политику према Русији и на тај начин одступа од дивље и недвосмислене русофобије колективног Запада“, наводи Дугин.

Како истиче, много ће зависити од тога како се догађаји буду одвијали у будућности.

Есхатолошка димензија конфликта

Руски филозоф истиче да не треба заборавити есхатолошку димензију конфликта, подсетивши да је операција Палестинаца названа „Потоп Ал Аксе“, према муслиманској светињи, али и да у Израелу постоји идеја изградње Трећег храма на Храмовној гори, што је немогуће без рушења ове џамије.

Према његовом размиљању Палестинци покушавају да распламсају есхатолошки сензибилитет муслимана – како шиита, који су све осетљивији на ово питање, тако и сунита (уосталом, нису им страни разлози за смак света и коначну битку). Израел и ционизам су Деџал за муслимане.

„Колико је то озбиљно, видећемо ускоро, али је у сваком случају јасно да они који игноришу есхатологију неће разумети ништа о великој модерној политици. И то не само на Блиском истоку, мада је тамо очигледније“, закључио је Дугин.