Прочитај ми чланак

Дубока држава спрема закон о вакцинацији деце без сагласности родитеља

0

Конгресмен из демократске странке представио је нови закон који ће омогућити властима да вакцинишу децу без сагласности њихових родитеља у Конектикату.

Законодавство које је предложио представник државе Конектикат Кевин Рајан (Д) предвиђало би да се деца узраста од 12 година и више вакцинишу без дозволе родитеља.

„Било да то донесу Сенат и Представнички дом на сазваној Генералној скупштини: Да се ​​општи статути измене и допуне како би се детету од дванаест година или старијем омогућило да се вакцинише уз сагласност родитеља или старатеља тог детета“, текст мера гласи:

„Изјава о сврси: Омогућити деци приступ вакцинацији без сагласности родитеља или старатеља“, додаје се у закону.

Лидер мањине у Конектикату, републиканац Вини Канделора, описао је предлог као „веома узнемирујући“.

Републиканска државна представница Холи Чизман такође је одбила предлог.

Чизман је изнела изгледе за сценарио у којем нечији син или ћерка доживе „непожељну реакцију“ а да родитељ ни не зна шта се догодило њиховом детету.

„Малолетници млађи од 18 година не могу бити вакцинисани од стране здравствених радника без сагласности родитеља“, наводи portal.ct.gov.

Међутим, Рајанов предлог би ускратио родитељима ово право.

„Не мислим да 12-годишњаци имају ту менталну способност да сами доносе одлуке“, рекла је мајка Никол Мели.

Вакцинације против ковид-19 биле су тачка значајне културне расправе, посебно када се вакцине односе на децу.

Многи родитељи су одлучили да вакцинишу своју децу, док су други одлучили да њихова деца не добијају вакцине.

Амерички центри за контролу и превенцију болести (ЦДЦ) препоручују вакцинацију против ковида за особе старије од 6 месеци.

„ЦДЦ наставља да препоручује да сви старији од 6 месеци буду у току са вакцинацијом против ковид-19; ово укључује појединце који тренутно испуњавају услове за примање ажуриране (бивалентне) вакцине“, наводи владина агенција.