Прочитај ми чланак

Државна дума: САД слабе војну индустрију ЕУ како би је учинио зависном од НАТО

0

Сав овај притисак Вашингтона око "леопарда" има за циљ да се тенкови из Европе пошаљу за Кијев како би ослабили војно-индустријски комплекс Немачке, поручено је из Думе

Притисак САД по питању испоруке оружја Украјини има за циљ слабљење војно-индустријског комплекса у земљама ЕУ, као и стварање зависности Европе од НАТО-а, рекао је члан Комитета Државне думе за безбедност и антикорупцију Адалби Шхагошев.

„Сав овај притисак Вашингтона око ‘леопарда’ има за циљ да се тенкови из Европе пошаљу за Кијев како би ослабили војно-индустријски комплекс Немачке“, сматра парламентарац.

Шхагошев је напоменуо да је још један скривени мотив САД да убеди Европу да не може да замисли и сачува сопствену безбедност без НАТО-а.

„То потврђује и чињеница да су европски лидери рекли да треба да разговарају о европској безбедности без контекста НАТО-а, о чему је пре шест месеци говорио француски председник Емануел Макрон, а о томе су говорили и Немци“, додао је Шхагошев.Немачка влада је у среду саопштила да ће у Украјину послати 14 „леопард 2“ тенкова, а одмах након ње јавила се и Бела кућа и потврдила да ће послати тенк „абрамас“. Према речима америчких званичника, за испоруку ће бити потребно неколико месеци.

Војна помоћ Украјини коју европске земље тако свесрдно шаљу заправо је уносан пословни план од којег чланице Уније очекују да ће профитирати. То је показала изјава пољског премијера Матеуша Моравјецког да ће послати тенкове „леопард 2“ које Кијев толико тражи, али да очекује новчану надокнаду од Европске уније.

Портпаролка руског Министарства спољних послова јуче је позвала амбасадора Немачке у земљи да објасни поступке своје владе и изјасни се да ли је земља у рату са Русијом или не.