Прочитај ми чланак

Драматично упозорење ФБИ и МИ5: Није нам Русија главна претња, већ ова земља

0

Пажња целог света усмерена је на рат у Украјини и процену шта би могао да буде следећи потез Русије. Међутим, у извештају британских и америчких обавештајаца наводи се да ипак постоји већа претња која сада пролази незапажено. Реч је о растућој економској и војној моћи Кине, али и појачаној обавештајној активности Пекинга.

Шефови безбедносних служби Велике Британије и САД – Кен Мекалум и Кристофер Реј, представили су заједнички извештај својих служби о Кини.

Директор ФБИ Кристофер Реј рекао је да је Кина „највећа дугорочна претња економској и националној безбедности“, али и да је запажено „уплитање“ Кине у унутрашњу политику бројних земаља.

Шеф МИ5 Кен Мекалум казао је да је његова служба више него удвостручила рад против кинеских активности у последње три године.

МИ5 сада води седам пута више истрага везаних за активности Комунистичке партије Кине у односу на 2018. годину.

Тајван као кључни проблем

Директор ФБИ је као један од кључних проблема истакао однос Кине и Тајвана. У случају да Кина покуша да изврши инвазију на Тајван, а претходних месеци су се такви наводи појављивали у медијима, то би представљало почетак велике светске кризе, оцењује Кристофер Реј.

На његове тврдње одговорио је портпарол кинеског министарства спољних послова Џао Лиђијан, који каже да обавештајне службе Велике Британије и Сједињених Држава покушавају да прошире теорију по којој је Кина претња. Он је саветовао шефовима обавештајца да „се реше замишљених демона“.

Према његовом мишљењу, директор ФБИ се „поиграва“ са темом кинеске претње, како би оправдао будуће поступке своје земље.

Промена правила игре

Ипак, Мекалум и Реј сматрају да је неопходно упозорити свет да је Кина протеклих година „променила правила игре“.

Наиме, они тврде да је кинеска влада уложила огромне своте новца како би унапредила своје техиничке способности. На тај начин, могуће је хаковање система разних западних компанија, а напослету и званичних институција.

„Ово је још озбиљнија претња западним предузећима него што људи схватају“, рекао је шеф британске обавештајне службе.

Кина је, према његовим тврдњама, искористила сајбер шпијунажу да би „варала и крала податке у масовним размерама“, са програмом хаковања који је напреднији од програма свих других земаља.

Шеф МИ5 је рекао да су обавештајни подаци о сајбер претњама подељени са 37 земаља.

Мекалум је такође указао на низ „превара“ повезаних са Кином. Међу њима је случај британског стручњака за ваздухопловство који је добио приступ путем интернета, којим му је понуђена атрактивна прилика за запошљавање. Он је два пута путовао у Кину да би добио више информација, пре него што су од њега затражене техничке информације о војним авионима Велике Британије.

Поред тога, једној инжењерској фирми обратила се кинеска компанија, након чега је су њени подаци завршили у рукама кинеских хакера.

Мешање у изборе

Када је реч о кинеској обавештајној активности која је забележена у САД, директор ФБИ поменуо је „мешање у изборе за Конгрес“ који су одржани недавно у Њујорку.

Кина, према његовим наводима, није желела да у Конгрес буде изабран кандидат који је критиковао тамошње власти.

Истовремено, Реј сматра да Кина извлачи „лекције“ из сукоба у Украјини. То укључује покушаје да се изолују од било каквих будућих санкција које су погодиле Русију.

„Кина је предуго рачунала на то да ће свима бити друга на листи приоритета, али они више не скривају своје намере“, закључују шефови обавештајаца.