Доналд Трамп прогласио ВАНРЕДНО СТАЊЕ У САД

0

Председник САД Доналд Трамп у петак поподне по америчком времену прогласио је ванредно стање како би се решио пандемије корона вируса у тој земљи.

Трамп је ову одлуку саопштио на конференцији за медије у Белој кући, преноси „Гардијан“.

foto: snappygoat

Овим потезом председник САД отвара могућност да из државних резерви издвоји 50 милијарди америчких долара за борбу против пандемије.

– Предузели смо више одлучних акција за борбу с корона вирусом. Радимо на томе, а већ смо направили велик напредак. Кад упоредите шта смо учинили с другим деловима света, то је невероватно. Знате да је Европа сада центар епидемије и затворили смо контакте с њима. Забранили смо улаз свим страним држављанима у САД у наредних 14 дана – рекао је Трамп.

Он је додао да ће 500.000 додатних тестова бити доступно почетком идуће недеље

– Желимо да осигурамо да сви добију тест, али не желимо да сви одједном почну да се тестирају. Биће доступно вероватно 1,4 милиона тестова следеће недеље, а пет милиона у идућих месец дана. Ово је само почетак. Наш најважнији циљ је да зауставимо ширење вируса – поручио је Трамп и позвао све државе да успоставе ванредне центре и укључе се у борби против вируса.

– Молим све савезне државе и сваку болницу у земљи да оснују центре та сузбијање вируса и активирају планове за ванредно стање – рекао је амерички председник.

Трамп, чија је администрација критикована због спорог реаговања на епидемију, саопштио је да је дао већа овлашћења Секретаријату за здравство, како би се болницама и лекарима пружила максимална флексибилност, па и способност да заобиђу неке постојеће законе, како би што боље одговорили на ширење вируса.

Последњи пут бивши председник Бил Клинтон прогласио је ванредно стање 2000. године због вируса западног Нила.

Председник САД има моћ да прогласи ванредно стање, које даје савезној влади могућност слободније прерасподеле средстава државним и локалним властима у време кризе, пише Гардијан. Трамп то може да учини на основу Стафордовог закона из 1988. године.

У Сједињеним Државама је од корона вируса оболело више од 1.700 људи, док је 40 преминуло.

Подсетимо, у четвртак је ванредно стање проглашено у америчкој савезној држави Њујорк, док су данас то у Европи учиниле Шпанија и Бугарска.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!