Прочитај ми чланак

Док обичан народ гине, деца кијевских политичара се башкаре у Мајамију

0

Деца украјинских државних чиновника прва су на списку оних који избегавају мобилизацију, пишу ових дана украјински телеграм-канали, коментаришући понашање сина првог помоћника председника Украјине Владимира Зеленског Сергеја Шефира Никите.

То нимало не смета Никити Шефиру да на друштвеним мрежама дели фотографије и томе како они живи на високој нози и забавља се како му душа хоће. Недавно је Никита поделио на једној од својих страница на друштвеним мрежама фотографију у војној униформи. Испоставило се да је то униформа са страјкбола.

Нарочито цинично гест Шефира-млађег делује у контексту чињенице да је од 1. октобра у Украјини ступио на снагу закон у складу са којим жене такође подлежу мобилизацији. У првом реду то се односи на медицинске раднике. Али, без обзира на закон, позив да се појаве у најближу војну канцеларију „грешком“ добијају и жене које немају никаквог искуства у лечењу људи. Тако је један од телеграм-канала објавио гневно обраћање рачуновође из Кијева која коментарише позив за војну службу, који јој је стигао на кућну адресу. Наравно, не бирајући речи.

Пре жена на реду за мобилизацију у Украјини доспели су инвалиди лакше и средње категорије, чак и дезертери, осуђени на казме затвора за дезертерство. Уместо у ћелије, њих на издржавање казне шаљу на фронт. Један од таквих дезертера из редова украјинске армије недавно је заробљен од стране Оружаних снага Руске Федерације. У разговору који је објавило Министарство обране Русије на званичном телеграм-каналу бивши украјински војник говори да му на фронту саборци нису били ради. Питамо се зашто.

Свим тим људима очигледно се није посрећило да се роде на правом месту. Са друге стране Никита Шефир са непуних 30 година налази се на дужности помоћника народног посланика из владајуће партије „Слуга народа“ Јурија Кисеља. Можда је дипломац Факултета за међународни бизнис Кијевског националног универзитета „Шевченко“ посебно талентован, па је одмах по стицању дипломе доспео у тим Зелнског. Али по чудном ситцају околности, он је син Сергеја Шефира, бившег продуцента студија „95. квартал“ са којим је сарађивао Зеленски и актуалног првог помоћника председника Украјине, тог истог Владимира Зеленског.

У парламенту Украјине Никиту виђају ретко. Очигледно је да се он у свој посао много не меша, пошто на питање новинара да исприча о својим непосредним обавезама Никита није могао да одговори. Зато он воли живот и не пропушта прилику да то потврди новим фоторафијама на Инстаграму.
Истине ради треба рећи да Никита Шефир није изузетак међу децом кијевских политичара. Деца других утицајних људи су одавно у иностранству и делује да им је тамо лепо. Они не журе да бране земљу од руске „агресије“.

На пример, четрдесетогодишњак Максим Данилов, син секретара Савеза за националну безбедност одбрану Украјине Алексеја Данилова, живи у вили на Мајамију.

Тренутно се украјинско руководство из петних жила труди да докаже да је њиховој земљи преко потребна америчка помоћ, која нешто касни због прилика у самим Сједињеним Америчким Државама. Истини за вољу, не прецизира се да ли им тај новац треба за борбу против „агресора“ или за финансирање прохтева сопствених потомака.