Прочитај ми чланак

ДНР ПРЕДЛАЖЕ СТВАРАЊЕ НОВЕ ДРЖАВЕ — Малорусије

0

Лидер самопроглашене ДНР Александар Захарченко изјавио је да је ситуација у Украјини дошла у безизлазан положај, а излаз из њега је стварање нове државе Малорусије на прелазни период до три године.

„Ситуација је у дошла до ћорсокака. Ми предлажемо план реинтеграције земље… Да би се зауставио грађански рат, разговарали смо о ситуацији и дошли до закључка да се Украјина показала као пропала држава. Кијевски режим није у стању да прекине грађански рат… Предлажемо да се успостави држава Малорусија. Малорусија је независна млада држава. На прелазни период до три године“, рекао је Захарченко новинарима.

© Sputnik/ Сергей Аверин

Захарченко сматра да би стварање нове независне државе помогло заустављању сукоба у Донбасу.

„Нас треба да подрже становници региона. Овај излаз је могућ под условом да међународна заједница подржи ову идеју“, додао је шеф ДНР.

Захарченко је, такође, предложио да се у Малорусији за време прелазног периода уведе ванредно стање.

„С обзиром на тешку економску ситуацију у земљи, могућности настанка хаоса и распада, због могућности покретања ’рата свих против свих‘, сматрамо да је неопходно да се за период до три године уведе ванредно стање. У том периоду биће завршен процес усвајања новог устава и завођење реда“, истакао је Захарченко.

Министар за приходе и налоге ДНР Александар Тимофејев рекао је да је ће Малорусија бити федерална држава са широком аутономијом, а престоница ће бити Доњецк. Под надлежношћу централне владе остаће питање буџета, војске и обавештајних служби.

„Предлажемо да се из свих региона на личној основи изаберу представници за Уставотворну скупштину на којој ће бити основана држава Малорусија и усвојен нови устав“, рекао је Тимофејев.

Према његовим речима, устав ће затим бити изнет на референдум.

„Томе ће претходити широка јавна расправа и на регионалном и на савезном нивоу“, додао је министар.

Остатак текста прочитајте на: https://rs.sputniknews.com/evropa/201707181111964042-DNR-Malorusija-nova-drzava/