Прочитај ми чланак

Дирљиви опроштај од Сахар Фарес, младе херојке из Бејрута (ВИДЕО)

0

На друштвеним мрежама данас се пише о Сахар Фарес, 25-годишњој волонтерки која је у првој групи ватрогасаца који су изашли у бејрутску луку после прве експлозије изгубила живот.

Док још увек траје потрага за преживелима после катастрофалне експлозије у градској луци, и док бројеви погинулих неумољиво расту, ново јутро свануло је у девастираном Бејруту доносећи Либанцима нове проблеме и питања о томе каква их будућност чека. Ипак, Бејрут се данас опрашта и од једне младе херојке која је страдала на првој линији борбе са последицама ескплозије.

Сахар Фаре, пишу корисници друштвених мрежа, била је 25-годишњакиња и ватрогасац, једна од првих који су стигли у бејрутску луку у којој се експлозија догодила. Изгубила је живот борећи се са својим колегама да угаси ватру која је прогутала луку и разорила пола Бејрута. Била је једина жена у јединици цивилне одбране.

Сахар ће данас бити сахрањена, а на друштвеним мрежама деле се и снимци њеног испраћаја. Сцене су потресне, нарочито оне Сахариног вереника који носи њен ковчег док у држи руци комад њене одеће.

За Сахар и неколико њених колега се првобитно трагало пошто су у ватри нестали. Сахар је пронађена мртва, а за осталим колегама се, судећи по коментарима на друштвеним мрежама, још увек трага.

Истражитељи су почели да претражују рушевине луке у Бејруту не би ли открили узрок велике експлозије која је потресла у уторак главни град Либана, а Влада је наредила да лучки званичници буду у кућном притвору док се спекулише да је немарност крива за разарање.

Тражи се одговор на питање како је 2.750 тона амонијум нитрата, изузетно експлозивне хемикалије која се користи за ђубриво, складиштено у луци шест година.

У разорној експлозији погинуло је 135 људи, а рањено око 5.000, саопштио је синоћ министар здравља Либана Хамад Хасан.

Болнице су пренатрпане, а једна оштећена у експлозији морала је да евакуише пацијенте на оближње поље.

Зграде у граду су оштећене и гувернер Бејрута је рекао данас да стотине хиљада можда неће моћи да се врате у своје домове два или три месеца.