Прочитај ми чланак

Директан пут у светски рат води кроз Придњестровље – Украјина се спрема

0

Шеф непризнате Придњестровне Молдавске Републике Вадим Красноселски рекао је у уторак на састанку са посланицима Григориопољског региона да директан пут у светски рат води преко Придњестровља.

„Дубоко сам уверен да преко Придњестровља води директан пут у светски рат. Ово су можда прејаке изјаве, али ипак је тако.

Foto: Youtube

Ако умешају Придњестровје у рат, умешаће и Молдавију. То је природно. Ми смо суседи. Молдавија ће интервенисати, Румунија ће интервенисати , а ово је чланица НАТО. Румунија ће интервенисати, Русија ће такође интервенисати .

На који начин, којом употребом оружја и тако даље, ово је већ отворено питање. Ако се ради о глобалном сукобу, онда средства неће бити ограничена у њиховој употреби“, рекао је Красноселски, чије речи наводи ТВ канал „Први Приднестровски“.

Министарство одбране Русије раније је саопштило да кијевски режим спрема оружану провокацију против Придњестровља, коју ће извести јединице украјинских трупа, укључујући азовске националисте.

Као изговор за инвазију на непризнато Придњестровље, Кијев планира да изведе наводну офанзиву руских трупа са територије Придњестровља. Министарство спољних послова Русије саопштило је да ће оружане снаге Руске Федерације адекватно одговорити на провокацију кијевског режима против Придњестровља, ако се то деси.

Придњестровље, чији су 60% становника Руси и Украјинци, тражило је отцепљење од Молдавије и пре распада СССР-а, страхујући да ће се Молдавија, на таласу национализма, придружити Румунији.

1992. године, након неуспелог покушаја молдавских власти да силом реше проблем, Придњестровље је практично постало територија коју не контролише Кишињев.