Прочитај ми чланак

„Die Welt“ открива: Спрема се рат Турске и Грчке?!

0

Упркос проглашеном јединству НАТО-а због украјинске кризе, прави рат између Турске и Грчке спрема се унутар алијансе, пише колумнисткиња „Die Welt-„, Каролина Друтен.

„На папиру су Турска и Грчка савезници, али у недавној прошлости ове две земље су више пута стајале на ивици рата“, тврди ауторка.

Она је подсетила да су две земље биле близу оружаног сукоба 80-их, 90-их, па чак и пре две године, јер су се спорови између Анкаре и Атине тицали налазишта угљоводоника и статуса грчких острва, а сада су несугласице поново ескалирале.

Недавно је турски председник запретио Грчкој, да би се његови војници могли „појавити ноћу“. Истовремено, Анкара је раније оптужила Атину за гранатирање теретног брода, нагласио је аналитичар.

Суштина сукоба између две земље је у томе, што Турска оптужује Грчку за кршење споразума из Лозане (1923) и Париза (1947) и милитаризацију острва, наводи се у чланку. Анкара инсистира да Атина узима суверенитет над њима, док грчка страна истиче да се брани, јер Турска држи бројне десантне летелице на западној обали, додаје Друтен.

Обе земље истовремено, проглашавају право на вађење природног гаса са поља у Средоземном мору, наводи се у чланку.

У случају војног сукоба између две земље, помоћ НАТО-а Украјини може бити угрожена, цитира аутор Рајана Гингераса, професора на Морнаричкој постдипломској школи, и историчара позног Отоманског царства.

Према његовим речима, дестабилизација у зони сукоба постаће „највећа ноћна мора“, будући да је грчка лука Александруполис кључна тачка за снабдевање Кијева оружјем алијансе.

Ауторка је напоменула, да повеља НАТО-а не регулише поступање чланица блока у случају рата, између осталих чланица организације.

„Ако се турски војници „покажу ноћу“, како прети Ердоган, онда је сасвим јасно ко ће у овом случају бити агресор. Али ако до сукоба дође на отвореном мору, биће другачија ситуација.“

Истовремено, Друтен очекује да ће НАТО деловати као посредник, пошто не постоји механизам за искључење земаља из блока.

НАТО савезници Грчка и Турска више пута су се нашле на ивици оружаног сукоба због територијалних спорова. Нова рунда напетости почела је 23. августа, када је Атина према Анкари, распоредила системе противваздушне одбране С-300 руске производње, за гађање борбених авиона Ф-16 током мисије НАТО-а. Грчка то пориче.

Турски председник запретио је суседној земљи страшним последицама, ако сукоб даље ескалира, подсећајући на масакр у Смирни (данашњи Измир) од пре једног века.

Анкара је навела да од НАТО-а очекују објективност у вези са инцидентом. Према речима турског министра одбране, Атина игнорише међународно право, добросуседске односе и пријатељство.

Заузврат, грчко министарство спољних послова саопштило је да турски званичници подривају кохезију НАТО-а.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!