Прочитај ми чланак

Дезертерска земља: Украјинске оружане снаге масовно одбијају да гину…

0

Расположење у Оружаним снагама Украјине је између дубоке депресије и очаја, све је више оних који одбијају мобилизацију и полажу оружје

Већ неколико дана горе друштвене мреже – милиони професионалних аналитичара су коначно схватили да се кијевски режим контролише споља, пише колумниста „РИА Новости“ Кирил Стрељников.

Подсећа на признање лидера фракције Слуга народа у Врховној ради Дејвида Арахамије да је сукоб могао да буде окончан преко ноћи још 2022. године, али је тадашњи британски премијер Борис Џонсон наредио Украјини да настави борбу.

Према речима Арахамије, члана украјинске делегације на преговорима са Русијом у Истанбулу прошле године, све тачке су већ биле договорене, синхронизоване, а документи потписани. Договорен је главни услов за окончање сукоба – утврђивање потпуне неутралности Украјине и гарантовање да неће ући у НАТО уз поштовање свих права и слобода руског говорног становништва на стварној територији Украјине.

Недостајало је само једно – потпис Зеленског.

Али Борис Џонсон је дошао у Кијев и инсистирао да се од свих договора одустане, са широким амерички осмехом на лицу предложио је: „Хајде да се једноставно боримо“.

Није то ни неочекивано ни изненађујуће ако се сетимо да Кијев није донео и не доноси ниједну значајну одлуку без „зеленог светла“ западних господара.

Кијевски режим не трепће оком док потписује законе и наредбе, чији нацрти се шаљу из САД, НАТО-а и ЕУ, а подразумевају све строже мере за слање све више „свежег меса“ на фронт.

Али ни Зеленски, ни Залужни, Бајден, Столтенберг нити Борељ неће моћи ништа да учине ако Украјинци сложно одбију да се боре. И изгледа да се ту крију велики проблеми и за Запад и за Зеленског.

Више никога не чуде вести у руским медијима да се сваким даном предаје све више украјинских војника, свесних да су напуштени, издати и преварени.

Расположење у Оружаним снагама Украјине је негде између дубоке депресије и очаја. И не, није ово Путинова бајка и руска пропаганда, јер супротна страна то и сама признаје – не могу више да сакрију размере катастрофе.

Јуче је једна од испостава западног јавног мњења, „Фајненшел тајмс“, објавила алармантан чланак са „охрабрујућом“ поруком: „У Украјини је низак морал и мањак војника, нико не жели да иде у војску уочи зиме“. Ово не иде у прилог изјавама Зеленског да људи у редовима чекају да се пријаве за фронт и да је украјинска одбрана јака, а „бредлији“ брзи.

Штавише, нико други до Генерално тужилаштво Украјине недавно је објавило информације о повећању броја дезертера у Оружаним снагама Украјине и то за десетине пута. За само девет месеци ове године из украјинске војске побегло је 4.638 војника, а остало их је само 10.940. И то су већ увелико смањене и улепшане бројке. Према украјинским званичницима, украјинске оружане снаге имају велике проблеме са попуњавањем резерви, јер Украјинци избегавају мобилизацију или дезертирају.

Западни лидери, који на пројекат „Украјина“ гледају само као на личну корист, се као један заклињу у вечну подршку Украјини и да се ништа није променило. Али у ствари увелико обустављају подршку и усклађују задужења са кредитима.

Европске фабрике муниције из неког разлога не „фабрикују“, магични амерички ловци не лове, стотине милијарди долара се претварају у десетине милиона, а долазе информације преко океана да је НАТО решио да примора Украјину на мировни споразум са Русијом.

Опет Путинова пропаганда? Можда, само није јасно како је доспела до „Фајненшел тајмса“ где црно на бело пише да је Запад уморан од подршке Украјини због њене невољности да склопи мир.

Запад ће и даље покушавати да нанесе максималну штету Русији, а корумпирано руководство Украјине ће настојати да што дуже остане на власти и пошаље што више Украјинаца у смрт.