Прочитај ми чланак

Десет европских земаља отворило рачуне у рубљама за плаћање руског гаса

0

Девет европских земаља је осим Мађарске отворило рачуне у руској банци за плаћање природног гаса по шеми коју је предложила Русија, али о томе не говоре јавно, изјавио је шеф кабинета мађарског премијера Гергељ Гуљаш за „Радио Кошут“.

„Мађарска је отворила рачун у еврима, на који се уплаћује цена гаса у еврима, а затим га банка претвара у рубље… Осим нас, тако ради још девет земаља, али не говоре да раде исто, једноставно зато што у Европи сада „бити добар за Европу“ значи да руководство земље не говори искрено свом народу и у међународном животу“, рекао је Гуљаш.


Он је још једном подсетио да Европска унија није усвојила никакве санкције које онемогућавају плаћање руског гаса у рубљама и да је то регулисано грађанско-правним споразумом између држава и компанија.

Раније је мађарски министар спољних послова Петер Сијарто изјавио да је део европских компанијa које увозе природни гас из Русије присталo на шему плаћања коју је предложила Русија, али да о томе не говоре искрено и шире лажне информације о ставу Мађарске уз помоћ западних медија.
Мађарски премијер Виктор Орбан рекао да је та земља спремна да руски гас плаћа у рубљама, а Сијарто је нагласио да престанак испорука гаса из Русије у Бугарску неће утицати на транзит ка Мађарској.

Плаћање гаса у рубљама

Русија је 24. фебруара започела специјалну војну операцију у Украјини, након чега је Запад увео санкције без преседана против Русије. Као одговор на замрзавање руских актива и златних резерви у иностранству председник Русије Владимир Путин 23. марта је донео одлуку да непријатељске земље убудуће гас плаћају у рубљама. Он је наложио Централној банци, компанији „Гаспром“ и Влади да организују трансфер плаћања за гас у рубљама за Европску унију и остале земље које су увеле санкције Русији.

У међувремену „Гаспром“ је обуставио испоруке Пољској и Бугарској, јер нису измириле обавезе на тај начин. У Варшави су прокоментарисали да је то само убрзало њихову ранију намеру да одустани од руског гаса, а у Софији су истакли да неће пристати на руске услове и да ће тражити алтернативе.