Прочитај ми чланак

„Der Spiegel“: Немачка у тешким проблемима- Све фабрике ће можда бити угашене

0

Због енергетске кризе изазване антируским санкцијама, немачка индустрија може да стане. Ово је објавило немачко издање „Der Spiegel“.

Високе цене енергената терају немачку индустрију да штеди. Зачудо, до сада су многе компаније успеле да наставе са радом, али постепено све иде на то, да ће фабрике бити принуђене да обуставе производњу.

Према истраживању које је спровео Немачки институт за економска истраживања, 59 одсто анкетираних индустријских предузећа, користи природни гас у својим производним процесима. Истовремено, три четвртине њих је успело да смањи потрошњу гаса у протеклих шест месеци, без угрожавања производње. Међутим, према речима стручњака за енергетику, простор за даље уштеде је ограничен.

У наредних шест месеци, 38,8 одсто фирми ће моћи још да смањи потрошњу гаса, уз задржавање одређене количине производње. Међутим, 41,4 одсто индустријских предузећа моћи ће да уштеди плаво гориво, само ако се њихов производни капацитет смањи. Посебно је тужна ситуација у стакларској, керамичкој, фармацеутској и хемијској индустрији.

„У међувремену, 12,3 одсто свих индустријских фирми, истакло је у анкетама да, како би додатно смањиле потрошњу гаса, морају у потпуности да зауставе производњу“, пише публикација.

Међу компанијама које се спремају да затворе сопствене погоне, највише је оних које се баве производњом хране, сточне хране, штампаних и металних производа.

Дакле, немачка индустрија је под великом претњом. Оставши без јефтиног руског гаса, немачке фабрике ће бити угашене.