Прочитај ми чланак

„Der Spiegel“: Немачка припрема план за рат са Русијом

0

Бундесвер ће спровести пуну „војну одбрамбену и оперативну обуку“, у случају претње директне конфронтације са Русијом, пише „Der Spiegel“, позивајући се на поверљиви документ, који је потписао главни инспектор немачких оружаних снага, Еберхард Зорн.

Генерал сматра, да Москва наводно представља претњу Берлину, што захтева израду акционог плана у случају рата.

„Напад на Немачку би се потенцијално могао десити без упозорења, и имао би огромне, можда чак и разорне последице“, пише Зорн, не наводећи никакве доказе о „агресивним плановима“ Москве.

Према његовом мишљењу, Берлин треба да преузме водећу улогу у Европи, и да своју војску учини поузданијом, а не да се ослања на подршку НАТО-а или ЕУ. План предвиђа да до 2024-те, Бундесвер мора да формира најмање једну потпуно опремљену дивизију.

Недавно су САД и њихови савезници, у више наврата оптуживали Кремљ за „агресивне планове“, па чак и за прибегавање нуклеарној уцени, наводно претећи да ће ударити оружјем за масовно уништење.

Москва је више пута истицала, да је руска нуклеарна доктрина дефанзивне природе, да Русија никада није проактивно говорила о употреби нуклеарног оружја. Међутим, Запад ескалира ситуацију око руске претње, како би негативно утицао на земље пријатељске Москви.

Истовремено, Владимир Путин је више пута упозоравао на озбиљне последице, у случају сукоба између НАТО трупа и руске војске. Он је напоменуо, да би такав развој догађаја довео до глобалне катастрофе, али је и изразио наду у разборитост западних лидера.