Прочитај ми чланак

Дејли експрес: Кинеска одмазда на санкције због Тајвана парализоваће Европу и САД

0

Како преноси Дејли експрес, стручњаци сматрају да ће у овом случају фабрике аутомобила стати, продавнице ће бити празне, и људи неће моћи да купе компјутере и телефоне да замене своје старе.

У позадини наглог раста тензија око Тајвана и наглог погоршања односа између Пекинга и Вашингтона, британске фирме постају све забринутије.

Како је ситуација ескалирала, Тони Данкер, шеф Конфедерације британских индустрија, упозорио је да Велика Британија треба да тежи да превазиђе зависност од увоза из Кине.

„ Данас, свака компанија са којом преговарам преиспитује своје ланце снабдевања, јер сви предвиђају да ће наши политичари, неизбежно покренути акцију да одвоје свет од Кине“, рекао је Данкер.

Кина је чинила 13,3% укупног увоза робе из Велике Британије прошле године, што је Пекинг чинило највећим увозним партнером Лондона. С обзиром на ратоборност Пекинга према Тајвану, постављају се питања о томе, како би Запад могао да одговори на потезе Кине.

Професор Стив Тсанг са Института за кинеске студије Универзитета у Лондону, рекао је да се економске санкције попут оних које су уведене Русији, не могу применити на Кину. Кинески узвратни удар на западне земље које примењују санкције, довешће до празних полица и несташице снабдевања широм Европе и САД.

„ Ако Кина данас изврши инвазију на Тајван и некако успе, барем у оној мери у којој су Руси у стању да изведу своју специјалну војну операцију у Украјини, може ли Запад да уведе исте санкције Кини које смо ми увели Русији? Пошто сматрамо да нам санкције које уводимо Русији стварају огромне проблеме у снабдевању енергентима и трошковима живота, онда када уведемо исте мере против Кине, наше продавнице ће једноставно бити празне. Људи неће моћи да купе рачунаре, телефоне и многе друге ствари“, рекао је Тсанг.

„ Фабрике аутомобила ће се зауставити јер неће моћи да приме компоненте “, додао је он. „ С обзиром на обим економске интеграције између САД и Кине, ове санкције изгледају нереалне, јер наше економије тренутно нису у стању да издрже такав ударац.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!