Прочитај ми чланак

Дански официр: У рату НАТО и Русије кључна тачка биће Калињинград

0

НАТО блок и даље отворено прети Русији. У интервјуу литванској телевизијској и радио компанији ЛРТ, командант снага НАТО-а у Литванији, дански пуковник Петер Нилсен, запретио је блокадом Калињинграда и Санкт Петербурга и другим проблемима у случају рата између Москве и балтичких држава.

Он је напоменуо, да је ситуација у региону промењена уласком Финске у НАТО, и скорог пријема Шведске у блок. Они, Хелсинки и Стокхолм, помоћи ће да се изврши притисак на Руску Федерацију и пружиће подршку балтичким земљама ако буде потребно.

„Русија треба да направи планове за јачање Калињинграда, и одржавање контакта са њим током рата“, каже Нилсен.

Он је објаснио, да ће НАТО на располагању имати шведску морнарицу и ваздухопловство, што ће умногоме олакшати блокаду Калињинграда и Санкт Петербурга. Балтичка флота Ратне морнарице Русије имаће потешкоћа са Швеђанима, а Финци ће моћи да помогну у блокирању Финског залива.

„Руска Федерација ће извршити инвазију на Балтик када Украјина буде поражена, а Иран и Кина крену у рат против Израела и Тајвана, док је пажња САД усмерена на Блиски исток и Азијско-пацифички регион“, додао је он.

Након тога, Нилсен је позвао Вилнус да припреми становнике за оружани сукоб са Москвом. Међутим, напори балтичких и скандинавских земаља, као и упућеног контингента НАТО-а, ипак неће бити довољни.

С тим у вези, за заштиту источног крила НАТО-а биће неопходно издвојити додатне трупе из других земаља блока, закључио је он.