Прочитај ми чланак

Даглас Мекгрегор: Очигледно је ко је напао Северни ток

0

Сједињене Државе или Велика Британија могле су да нападну руске гасоводе Северни ток и Северни ток 2, рекао је Даглас Мекгрегор, амерички пуковник у пензији и бивши виши саветник шефа Пентагона на Јутјуб каналу Judging Freedom.

„Морате погледати које су владине агенције имале могућност да то ураде. А ово је Краљевска морнарица, морнарица Сједињених Држава. Мислим да је то прилично очигледно“, рекао је он.

Како је пуковник објаснио, цеви гасовода су због свог дизајна необично чврсте, па су стотине килограма ТНТ-а морале да се утроше на њихово оштећење.

Пратите избор наших најбољих вести на Телеграму.
Поред тога, он је указао на апсурдност оптужби на рачун Русије. Мекгрегор је подсетио на високе приходе Москве од извоза енергије. Уништавање Северних токова је неисплативо и за Немачку, која је била заинтересована за проток руског гаса.

Цурење плавог горива откривено је 26. септембра одједном на два руска извозна гасовода – Северни ток и Северни ток – 2 . Према оператеру Норд Стреам АГ, несрећа је без преседана и немогуће је проценити временски оквир за поправку.

Сеизмички центар Шведске забележио је снажне подводне експлозије у области цурења. Власти Немачке и Данске не искључују да је узрок ванредне ситуације саботажа.

Раније је званична представница руског министарства спољних послова Марија Захарова рекла да је НАТО извео вежбе користећи дубокоморске опреме у области у којој су се догодили инциденти у Северном току.

Кремљ је инцидент назвао актом међународног тероризма. Према речима председника Владимира Путина, „санкције нису довољне за Англосаксонце“, они су почели да уништавају паневропску енергетску инфраструктуру.

Рад Северног тока обустављен је од краја августа због проблема са поправком Сименсових турбина након увођења антируских санкција, али је гасовод остао напуњен гасом. Северни ток 2, завршен прошле године, али никада није пуштен у рад, такође је већ напуњен плавим горивом.