Прочитај ми чланак

„Да ли то Русија улази у ЕУ?“: Захарова исмејала Бербокову

0

Министарка спољних послова Немачке Аналена Бербок изјавила је да ће се Европска унија ускоро простирати „од Лисабона до Луганска“. Након тога се огласила портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова која је упитала да ли то Русија улази у ЕУ.

„Будућност Украјине је у Европској унији, у нашој заједници слободе. И она ће се ускоро простирати од Лисабона до Луганска“, изјавила је Бербок која је допутовала у Кијев на седницу министара спољних послова ЕУ.

Након овога је уследила реакција портпаролке Министарства спољних послова Русије Марије Захарове.

„Или ми улазимо у Европску унију или је заборавила да дода да је неопходно направити заокрет за 360 степени“, написала је Захарова на Телеграму, алудирајући на изјаву Бербокове из фебруара ове године када је казала да верује у то да Москва може да се заокрене за „360 степени“ и да усрећи цео свет.

Раније је шеф европске дипломатије Жозеп Борељ изјавио да ће се данас у Кијеву одржати неформални састанак Савета министарстава спољних послова Европске уније.
Како је прецизирала шефица холандске дипломатије Ханке Бруинс Слот, министри ће разговарати о „јачању притиска на Русију“ и даљој помоћи Украјини.