Прочитај ми чланак

Да ли је одбијање Македоније и Албаније у ствари освета Макрона?

0

Флоријан Бибер, професор са Универзитета у Грацу, изјавио је да није сасвим јасно шта мотивише Фрацуску и Макрона да одбије Северну Македонију и Албанију.

„Мислим да је то елитни скептицизам у Француској око проширења, губитка власти у ЕУ и фрустрација због тога што француски кандидат за Европску комисију није потврђен на саслушањима у Европском парламенту“, рекао је Бибер у интервјуу у емисији „360 степени“ скопске телевизије.

foto: Printscreen

Оценио је да тренутно постоји осећај фрустрације око ЕУ, те стога мисли да се Макрон окренуо против обе земље – Северне Македоније и Албаније. „Видимо Макронову критику политике влада Северне Македоније и Албаније, али много више према ЕУ и њеним партнерима у Унији“, навео је Бибер.

Упитан како разуме поруку Макрона да можда не би све земље кандидати требало да заврше као пуноправне чланице ЕУ, већ да би пре можда требало размишљати о некој врсти „привилегованог партнерства“, Бибер каже да мисли да Макрон нема подршку за такву идеју.

„Мислим да је усамљен у томе. Мислим да се ово гледиште не заснива на дугорочној визији, па сумњам да ће Француска успети да подстакне ту идеју о замени проширења привилегираним партнерствима. Мислим да је продуктивније рећи да ће проширење трајати дуго, дуже него што смо се надали. Па чак и да је све добро прошло, Северна Македонија се неће придружити ЕУ у наредних 10 година“, рекао је Бибер.

Сада, додао је, тај период ће бити још дужи.

„Знам да је то фрустрирајуће. У међувремену се привилегована партнерства могу одвијати у приступу структурним фондовима, интеграцијама у економске и еколошке политике ЕУ и друге начине с ицљем смањења јаза. Али Макронова идеја о привилегованом партнерству, какво ЕУ, на пример, има са Украјином, звучи смешно након што је обећавала чланство земљама Западног Балкана током 20 година. Мислим да то неће прихватити други у ЕУ“, рекао је Бибер.

На питање шта мисли какав је став немачке канцеларке Ангеле Меркел и да ли је она била довољно снажна за позитивну одлуку прошле седмице у Бриселу, Бибер каже да је тешко рећи шта се дешавало иза затворених врата.

Мисли, истиче, да су Немачка и Ангела Меркел снажно гурале почетак преговора, можда, како каже, не тако снажно као раније, али не и без спремности да пређу одређене линије када је реч о притиску.

„Оно што смо видели је да није само Немачка већ и велика већина земаља чланица подржала проширење, посебно отварање преговора са ЕУ“, рекао је Бибер и додао да су многе земље чланице успротивиле Француској, што, како је казао, узима као охрабруући знак да постоји много земаља које се залажу за проширење ЕУ.

                  ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!