Прочитај ми чланак

Да ли је ЕУ пренаглила? Можда ће бензинци и дизелаши ипак преживети

0

Прелазак на чисту електричну мобилност избрисао би више од 600.000 радних места.

Недавно је Европска унија објавила да ће забранити продају свих нових бензинаца (укључујући хибриде) и дизелаша од 2035. године. Остављана је још једна „пролазна тачка“ јер ће се 2026. опет расправљати о овој одлуци.

Да ли је Европска унија пренаглила у својој одлуци? Мотив је заштита климе, али да ли је цена коју ће платити привреда ЕУ превисока, поготово када су у питању државе са моћном ауто-индустријом, као што су Немачка, Француска, Италија…?

У интервјуу за Политико повереник за унутрашње тржиште Европске комисије, Тјери Бретон, укључио је аларм за узбуну. Бретон је упозорио да би прелазак на чисту електричну мобилност избрисао више од 600.000 радних места.

Већ 2030. године, знатно пре планиране забране, биће потребно 15 пута више литијума, четири пута више кобалта и графита те троструко више никла за електричне аутомобиле – што је енормна потрошња сировина, тврди овај Француз.

Са друге стране, Европа има неке руднике, али већину сировина ће морати да увози. Такође, биће потребно 20 до 25 одсто више електричне енергије, али њена производња коришћењем гаса или угља нема смисла из перспективе борбе против климатских промјена.

Чак и ако се електрична енергија производи на чист начин, електрични аутомобили и даље учествују у загађењу – због повећаних емисија честица из гума и кочница, каже Бретон.

Електрични аутомобили у просеку су доста тежи од возила на конвенционални погон. Мерцедес-Бенз ЕQА на електрични погон, СУВ на бази модела ГЛА, тежи је од велике С-класе.

Бретон је истакао и озбиљне недостатке у ширењу инфраструктуре за пуњење. Било би потребно седам милиона пуњача за озбиљну електричну мобилност у Европи, а тренутно их је укупно 350.000.

Седамдесет одсто њих налази се у само три земље, Француској, Немачкој и Холандији, пише Ревијахак. Зато постепено укидање мотора са унутрашњим сагоревањем тренутно није добра идеја – јер чак и ако успе у Европи, на другим континентима ће се и даље продавати бензинци и дизелаши.

„Препоручујем да европске компаније наставе са производњом СУС мотора“, рекао је Бретон.

Што се Европе тиче, повереник ЕУ за унутрашње тржиште жели у следећих неколико недеља поставити строге критеријуме помоћу којих се може мерити напредак.

Прелазак на е-мобилност има толико утицаја на индустрију да ЕУ не може себи допустити неуспех. Ако Комисија утврди да је та линија промашена, датум изласка мора се одложити.

Оно што повереник није споменуо је да и Кина представља огромну конкуренцију са својим електричним аутомобилима, који су технолошки једнаки европским моделима, а знатно су јефтинији.