Прочитај ми чланак

Да ли иза изненадних чистки у Украјини стоји обрачун Лондона и Вашингтона?

0

Британска новинска агенција Ројтерс наводи да је украјинска власт погођена корупционашким скандалом и да је то разлог великим променама у руководству Кијева. Али да је то истина?

Од раног јутра у Украјини пљуште оставке званичника на различитим нивоима власти, па и у снагама безбедности. Неки од званичника су сами поднели оставке, док су други смењени из различитих разлога. Поставља се питање шта стоји иза таквих потеза. 

Британска новинска агенција Ројтерс наводи да је украјинска власт погођена корупционашким скандалом и да је то разлог великим променама у руководству Кијева. Али да је то истина?

Недавна хеликоптерска несрећа у Кијевској области у којој су погинули министар унутрашњих послова Украјине Денис Монастирски и његов заменик Јевгениј Јењин покренула је низ неочекиваних потеза у Кијеву.

Узрок пада није откривен, али се зна да је руководство МУП-а Украјине кренуло на пут у једну од „врућих“ тачака, рекао је заменик шефа кабинета Зеленског Кирило Тимошенко, а начелник главног одељења националне полиције Харковске области Владимир Тимошко потврдио је да су званичници украјинског МУП-а полетели за Харков.

Руски телеграм канал „Реадовка објашњава“ наводи да је украјинска власт изгубила контролу над политичком агендом у земљи, те да је Украјина под спољном контролом САД и Велике Британије.

Овај канал са више од пола милиона пратилаца наводи да је председник Украјине Владимир Зеленски британски пројекат, а да све менаџерске функције обавља шеф његове канцеларије Андреј Јермак, такође потпуно пробританска фигура.

Ову тезу додатно поткрепљује чињеница да је највећи заговорник помоћи Украјини од почетка руске војне операције био британски премијер Борис Џонсон. Он је и након смене рекао да ће остати веран подршци Зеленском и Кијеву, а и од своје наследнице Лиз Трас је тражио да настави истим курсом.

Џонсон је недавно постао почасни грађанин Украјине, а пре два дана допутовао је ову земљу.

„Једини начин да се оконча овај рат је да Украјина победи – и да победи што је брже могуће… Ово је тренутак да се помоћ удвостручи и да се Украјинцима дају сва средства која су им потребна да заврше посао. Што пре Путин не успе, то боље за Украјину и за цео свет“, рекао је Џонсон.
Колико су чврсте везе Кијева са Џонсоном показује и изјава Зеленског да је он „прави пријатељ Украјине“. Ипак, најдаље је отишло украјинско Министарство одбране наводећи да „овакви пријатељи вреде више од бригаде тенкова“.

Међутим, Велика Британија се сада налази у унутрашњој кризи, па Вашингтон види прилику да постане кључни фактор у Кијеву. Осим чисто прагматичних и финансијских интереса, Вашингтон има и другачију независну стратегију од Лондона. А оно што сада видимо је активна фаза британско-америчке прерасподеле у канцеларији Зеленског.

Први је из тима изашао заменик шефа кабинета украјинског председника Кирил Тимошенко, који је описиван као „председникова торба новца“. Очигледно је, приликом недавне посете, директор ЦИА изнео опширне компромитујуће информације о повлачењу новца из програма помоћи.

За Тимошенковом су отишли ​​и шефови региона у којима су ови фондови коришћени. Под управом ЦИА и министра одбране Резникова, компромитујући докази су процурили на мреже и стигли до јавности.

Међу смењенима су заменик украјинског министра одбране Вјачеслав Шаповалов и заменик државног тужиоца Олексиј Симоњенко.

Све ове особе су, на овај или онај начин, штићеници Британије и биће замењени проамеричким агентима, наводи поменути Телеграм канал. Главни циљ Вашингтона је оставка Јермака. А када се то догоди, Зеленски ће бити потпуно окружен западним агентима.

По почетку руске војне операције у Украјини у фебруару 2022. године стране су покушале да преговорима дођу до решења. У једном тренутку, крајем марта и почетком априла, две стране заиста биле близу договора. Како је РТ Балкан већ писао, до тога није дошло јер је Кијев у последњи час одустао и повукао се из преговора.

Руски дипломата Алексеј Полишчук тврди да је Кијев, „очигледно по налогу Англосаксонаца, уплашених перспективама мирног решења, неочекивано прекинуо преговарачки процес“.

„Тако су наши предлози, датирани на 15. април 2022. године, остали без одговора“, додао је Полишчук.

Хронологија изненадних и ненајављених дипломатских посета Кијеву указује да ова тврдња и те како има основа.

И тада је само неколико дана пред најављене преговоре Русије и Украјине, наиме, 9. априла 2022. године, тадашњи премијер Велике Британије Борис Џонсон стигао је у посету Кијеву где је разговарао са украјинским председником Владимиром Зеленским.

„Гардијан“ је тада јавио да је Џонсон „очајнички желео да отпутује у Украјину“. Сада је јасно да је та хитна и „ненајављена“ посета можда имала и другу сврху – да се минирају преговори Русије и Украјине.

Амбасада Украјине у Великој Британији објавила је тада и фотографију двојице лидера уз кратак опис – „изненађење“.

А онда, у данима након сусрета, уследило је још једно, далеко озбиљније изненађење – Кијев се повукао из преговора са Москвом.

Затим се, наравно, умешала и Америка. Кијев су, после Бориса Џонсона, 25. априла прошле године посетили и амерички државни секретар Ентони Блинкен и министар одбране САД Лојд Остин. Приликом сусрета са Зеленским, званичници су обећали додатну војну помоћ и поздравили борбу Украјине у сукобу са Русијом.