Прочитај ми чланак

ДА БИ УМИРИЛИ НАРОД Комплетна либанска Влада вечерас подноси оставку!

0

Влада Либана ће вечерас највероватније поднети оставку због грешке која је довела до експлозије у Бејруту у којој је погинуло више од 160 људи. Како јавља Анадолија, позивајући се на незваничне изворе, а оставка премијера Хасана Дијаба је неизбежна након дводневног хаоса на улицама Бејрута где народ виче "народ је власт, а не ви!", "стоп корупцији, криминалу".

– Премијер намерава да понуди оставку своје Владе – рекао је анонимни извор за Анадолију.

До сада је већ четворо министара у влади дало оставке, али народ на улицама им је поручио да жели изборе ОДМАХ и комплетну смену врха државе, а не само оставке појединачних министара након чега би све остало исто у земљи.

Подсетимо, у луци у Бејруту је прошле недеље дошло до експлозије у складишту које је било пуно амонијум-нитратом, што је сравнило луку и приоблани део града.

Неколико дана након трагедије у престоници либански премијер је позвао на одржавање превремених избора. Дијаб је тада, у телевизијском обраћању, позвао све политичке странке да оставе политичка неслагања по страни и раде заједно.

Он је додао да је спреман да остане на функцији у наредна два месеца, како би дао времена политичарима да примене структурне реформе.

Протеклих дана су у Бејруту одржани масовни протести, а у сукобима са полицијом страдала је најмање једна особа.

Занимљиво је да демонстранте не предводи опозиција, тако да се протести у Бејруту не могу окарактерисати као политички већ народни.

Западни медији, као и у случају недавних демонстрација у Београду, Софији, Немачкој, Белорусији, али и масовних протеста и литијама у Црној Гори, извештавају веома суздржано умањујући број незадовољних грађана и њихове разлоге зашто су изашли на улицу, као и репресивне мере које врши режим над побуњеним народом. С обзиром на то колико су до сада у многим земљама необјективно „пумпали“ револуције и правили „мајдане“ уз насилне смене власти, јасно је да им сада нимало не одговарају промене режима посебно ако незадовољном народу нису успели да наметну „одговарајућу“ опозиција.