Прочитај ми чланак

Чудо у Колумбији: Деца преживела 40 дана у џунгли након авионске несреће

0

У потрази је учествовало најмање 150 војника, хеликоптери и други војни авиони

Четири детета која су се водила као нестала након авионске несреће која се догодила изнад амазонске џунгле прошлог месеца пронађена су жива, саопштиле су колумбијске власти.

Колумбијска војска на Твитеру је синоћ објавила и фотографије деце поред војника и спасилачког особља.

„Удруженим снагама омогућили смо ову радост у Колумбији. Слава Колумбијским војним снагама, домородачким заједницама и институцијама које су биле део операције ‘Нада’, наводи се у саопштењу.

Колумбијски председник Густаво Петро рекао је да су ове вести „радост за целу земљу“. Иако тачно здравствено стање деце није било одмах познато, он је новинарима казао да су била „слаба“ и да им је пружена медицинска помоћ.

Четворо браће и сестара су наводно виђени у близини границе између две колумбијске провинције недалеко од места пада једномоторног авиона „цесна“ који се срушио изнад џунгле 1. маја.

Родитељи деце и пилот су погинули у несрећи, а њихова тела су пронађена у близини авиона који се срушио након квара мотора.

Деца од 13, девет, четири и годину дана потичу из аутохтоног народа Хуитото, који је пореклом из јужне Колумбије и северног Перуа. Званичници су рекли да је двоје најстарије деце имало одређено искуство преживљавања у прашуми и да су тако стекли вештине које су им можда помогле да преживе.

У потрази је учествовало најмање 150 војника, хеликоптери и други војни авиони.

Тимови су током потраге користили звучнике преко којих су пуштали снимљену поруку баке деце која им је рекла да остану ту где јесу.

Крајем прошлог месеца, председник Петро је био приморан да повуче своју изјаву након што је саопштио да су деца пронађена „после напорне потраге војске“.

Касније се извинио због преурањене објаве, рекавши да му је ту информацију пренео државни колумбијски институт за породичну заштиту, али да није потврђена.