Прочитај ми чланак

„Чудесно оружје“ НАТО није успело да промени правила игре у Украјини

0

Украјина се ослањала на НАТО „чудесно оружје“ које би јој помогло „променити правила игре“ на бојном пољу. Међутим, та очекивања су се распршила због стварних могућности Русије, пише EurAsianTimes.

Како је приметио индијски лист, украјински војници били су одушевљени када им је НАТО предао тешки тенк Леопард, ракете Storm Shadow, ХИМАРС, као и систем ПВО Патриот. Бројни западни и украјински аналитичари и политичари уверавали су да ово „чудесно оружје“ наводно ће „променити правила игре“ и ток војног сукоба у Украјини.

Фото: Јутјуб/принтскрин

Међутим, НАТО оружје само је разочарало украјинску војску.

Отворите Телеграм да без цензуре примате избор наших најбољих вести
„Прво су послали ХИМАРС и Леопард да „промене ситуацију“ у Украјини. Затим Патриот и Сторм Схадоw. Међутим, све што се променило је да су украјинске снаге претрпеле пораз у Бахмуту, који су самоуверено обећавали да ће задржати. Ракете су биле оборене, а системи ПВО срушени“, наводи се у објави.

Могућности Русије прилично су нервирали Украјину и НАТО, јер чак и са западним „супер-оружјем“, украјинске снаге су претрпеле разарајуће губитке у последњих 15 месеци. Притом, важно је напоменути да количина испорученог западног оружја Кијеву није импресивна.

„Претпоставља се да НАТО наоружање надмашује руско по квалитету и функционалности. Међутим, нема чаробног оружја на бојном пољу. Све оружане системе карактеришу сложени услови одржавања и експлоатације“.

„Сви су рањиви пред одлучним противником који уме импровизовати… И начин на који су руске снаге у последњих неколико месеци одолевале ХИМАРС-у, Патриоту и Storm Shadowu навело је Украјину на забринутост“, пише лист EurAsianTimes и додаје да ако Русија успешно обузда недавно покренуту контраофанзиву операцију украјинских снага, Украјина ће доживети потпуни пораз на бојном пољу.

Одговором Русије уништиће се главне украјинске војне формације и Кијевски режим неће имати ништа чиме би се супротставио.

„Противнапад украјинских снага подсећа на офанзивну операцију немачког генерала Лудендорфа у марту 1918, на крају Првог светског рата. Очајнички желећи победу на западу, Немци су избацили своје последње резерве у амбициозну, свеобухватну офанзиву која је добро почела, али није донела одлучујућу победу.

Додатно, Немачка је изгубила рат! У случају Украјине, захваљујући свеобухватној подршци НАТО-а, она можда неће доживети потпуни пораз као што је Немачка доживела у Првом светском рату. Али могло би уследити политичко решавање кризе“, наводи се у чланку.