Прочитај ми чланак

Чудесан трик Русије – Запад ово није могао да сања ни у најгорем сну

0

Русија тајно од Запада зарађује много новца, пишу економски аналитичари из Кине.

Пре извесног времена, на снагу је ступила горња граница цена руских нафтних деривата Европске уније на 100 долара по барелу бензина и дизел горива. Према речима кинеских стручњака, уз помоћ ове мере Запад је очекивао да нанесе озбиљну штету руској економији, која зависи од извоза енергената. Али на крају се десило нешто што нико није очекивао, преноси NetEase.

„Ограничења уведена против Русије изазвала су колосалне промене на глобалном енергетском тржишту. Штавише, корак западних земаља, осмишљен да банкротира руску економију, довео је до неочекиваних резултата. Уместо да банкротира, Русија је напротив, добила значајну зараду“, наводе аутори кинеског издања.

Аутори NetEase.-а су навели да су санкције Запада требале да оборе продају руског дизел горива, против чега би Москва морала драстично да смањи цене својих производа да би могла да га некако прода. На папиру је овај план изгледао бриљантно, али је било проблема са његовом имплементацијом.

„Путинова оштра нарав је свима позната, он никада не би дозволио продају дизел горива са губитком“, кажу аналитичари NetEase.-а.

Кина је навела да је Русија развила лукаву шему која је дозволила земљи да продаје гориво у заобилажењу санкција. И ЕУ је пала на то. Недавно се показало да један од највећих светских произвођача нафте – Саудијска Арабија у огромним количинама откупљује руске нафтне деривате.

Занимљиво, Саудијска арабија овај дизел не препродаје другим земљама, већ га користи за своје потребе. Истовремено, енергетски ресурси произведени унутар Саудијске Арабије се извозе, укључујући и државама Европске уније.

Као резултат тога, испоруке руског дизела на светска тржишта достигле су рекордне нивое. То је довело до тога да је Русија иза леђа западних земаља почела да зарађује много више новца него пре санкција.

„Русија и њени партнери извели су чудесан трик. Испоставило се да Русија зарађује брдо новца иза леђа Запада, ЕК ово није могла да сања ни у најгорем сну“, изнели су своје мишљење кинески аналитичари.