Прочитај ми чланак

Човек који је предвидео слом тржишта некретнина: Долази „мајка свих крахова“

0

Мајкл Бари предвиђа да ће "мим акције" и тржиште криптовалута пропасти.

Мим акције су акције које су постале „виралне“ на интернету, привлачећи тако пажњу малих инвеститора, пише „The Balance“. Добар пример за овај термин јесу акције Гејмстопа које су пре извесног времена доживеле огроман раст, управо захваљујући интернету.

Управник хеџ фонда који је прослављен у познатом филму „The Big Short“ и који је својим инвеститорима донео велику зараду тако што је предвидео крах тржишта некретнина 2008. године, сада најављује да долази „мајка свих крахова“.

Нео из „Матрикса“, али у стварности: Тајанствени милијардер коме ни тајне службе не могу ништа
„Криптовалуте су алтернатива за бакар, не за злато“

Бари је указао на главни проблем за криптовалуте – тзв. „левриџ“ (левераге: прев. – полуга; инвестициона стратегија коришћења позајмљеног новца, прецизније – коришчење разних финансијских инструмената или позајмљеног капитала, како би се повећала потенцијална добит од инвестиције; може означавати и износ дуга који предузеће користи за финансирање имовине).

Како је упозорио, инвеститори који купују мим деонице и криптовалуте „пријављују се за разорне губитке“, преноси Клиx. Бари је додао да је страх људи од пропуштања покренуо цене имовине на неодржив ниво.

Шеф „Scion Asset Management-a“такође је алармирао криптофанове који су се непромишљено задуживали да би купили своје омиљене новчиће.

„Проблем са криптом, као и у већини ствари, је левриџ. Ако не знате колики је он у крипту, не знате ништа о крипту“, твитовао је, преноси Бизнис инсајдер.

Шеф „Scion-а“ привукао је бројне фанове откако је својевремено предвидео крах на тржишту некретнина, који је убрзао глобалну финансијску кризу.