Прочитај ми чланак

CNN: Украјинци су на старту контраофанзиве претрпели значајне губитке

0

Антируска америчка тв наводи и да су се суочили са руским отпором какав нису очекивали

Оружане снаге Украјине претрпеле су значајне губитке у људству и тешкој војној опреми у протеклих неколико дана – објавио је CNN позивајући се на два висока америчка званичника.

Проверена антируска телевизија навела је да су се Оружане снаге Украјине „суочиле су се са јачим отпором руских трупа него што се раније очекивало“.

Прецизирала је да један од два извора губитке украјинске војске, укључујући америчке оклопне транспортере MRAP, описује као „значајне“.

„Руске снаге су наоружане противтенковским пројектилима, гранатама и минобацачем и пружиле су жесток отпор. Укопане су у слојевиту одбрану, која има и више нивоа дубине и окружена је минским пољима која су нанела велику штету Украјини“.

Оба извора CNN напомињу да губитак људства и технике наводно неће утицати на даљи план украјинске контраофанзиве.

Наводно су амерички и западни званичници и очекивали да Кијеву успеси неће доћи брзо и да ће контраофанзива бити ризична и за украјинске војнике и за њихово наоружање, укључујући западно.

Једнако антируски The Washington Post објавио је да је Украјина кренула у контраофанзиву:

„Оружане снаге Украјине појачале су нападе на југоистоку. Дуго очекивана контраофанзива украјинске војске је почела. У нападима учествују специјалне јединице које су наоружане западним оружјем и обучене по методологији НАТО“.

Амерички телевизијски канал АВС јавио је, позивајући се на званичника блиског украјинском председнику Владимиру Зеленском, да је украјинска контраофанзива „у активној фази“.