Прочитај ми чланак

CNN Руси „мељу“ украјинску одбрану, села падају једно за другим: Сирски губи живце

0

Низ брзих руских напредовања довео је у питање нову линију одбране Украјине успостављену након њиховог повлачења из кључног града Авдејевке и буди страхове о тактици Кијева и стању на првим цртама, пише CNN.

Украјина је 17. фебруара најавила повлачење из Авдијевке на низ положаја западно од града. Ипак, три мања села од тада су пала у руке руских снага, а Кијев инсистира да никада нису ни намеравали да их бране.

Али, одбрамбена линија на коју је изјавила да ће се ослонити – три села даље на западу – од тада се нашла под тешким руским нападом, а проруски извори тврде да је Москва делимично окупирала сва три насеља. Украјина те тврдње негира.

Руски напредак долази у тренутку када је Украјина суочена с великим недостатком оружја, што ствара егзистенцијални проблем за војнике на првој линији који морају муницију да користе у пуно мањој мери и питање је колико дуго могу издржати руски притисак.

У још једном знаку растућег осећаја нелагоде, нови комдандант украјинске војске, генерал пуковник Александар Сирски, два пута је прошле недеље прекорио своје подређене због лошег учинка на овој кључној линији фронта.

Сирски је у четвртак критиковао ‘одређене недостатке‘ и ‘погрешне процене‘ команданата на првим цртама у Авдијевки ‘што је утицало на одрживост одбране у одређеним подручјима‘.

У суботу се вратио на тему неадекватног особља, сугеришући да је сменио неке званичнике који ‘нису били свесни ситуације‘ и ‘изравно угрожавају животе и здравље подређених.‘

Сирски је постао војни командант пре три недеље, након што је његов врло популарни претходник, Валериј Залужњи, смењен након вишемесечних напетости с председником Зеленским.