Прочитај ми чланак

CNN и бивши агент ЦИА назвали слободу говора “БЕСМИСЛИЦОМ” а ИЛОНА МАСКА…

0

CNN је у петак објавио више лажних вести него обично када је бивши агент ЦИА оптужио Елона Маска да ради у име Русије ослобађањем Твитера, називајући слободу говора „бесмислицом“.

Бивши службеник ЦИА-е Боб Баер осудио је недавну Маскову одлуку да одобри „општу амнестију“ раније забрањеним налозима, тврдећи да је то управо оно што руски председник Владимир Путин жели.

„Путин ће бити свуда на Твитеру ако не буде прописа о томе, лажних налога… И тако, када говори о популарном гласу, Маск, он заиста говори о руској обавештајној служби“, рекао је Баер.

„Руси чекају овако нешто. Потребна им је пропагандна кампања против Сједињених Држава и против наше подршке Украјини“, наставио је он, додајући да ће они некако користити Твитер да убеде Американце да „престану да наоружавају Украјину“.

Баер је тада слободу говора назвао „бесмислицом“, тврдећи да је допуштање корисницима да изразе своје мишљење еквивалентно викању „пожар“ у препуном позоришту.

“Није у реду. И знате, ова слобода говора је само бесмислица јер не можете ући у биоскоп и викати ‘пожар’. То је против закона. Оно што ће Путин и Руси да ураде је да ће то искористити као средство да се спасу у Украјини“, рекао је он.

„Видећемо, чим се ова ограничења повуку, видећемо Русе свуда по томе“, додао је он.

Нарочито, Баерова поента да је викање „ватра“ у препуном позоришту незаконито је лажна. У предмету Бранденбург против Охаја из 1969. утврђено је да је таква активност заиста заштићена Првим амандманом.

„Овај стари канадер, омиљена референца апологета цензуре, треба да се повуче. Више пута се и неприкладно користи да оправда ограничења говора“, рекао је председник Фондације за права појединца и изражавање Greg Lukianoff 2021.

Забране слободе говора су уставно ограничене на директно подстицање насиља и правно доказиве клевете — то је то.

Али тај мали детаљ неће спречити CNN или друге мејнстрим медије да изнесу непостојећи аргумент да је слобода говора лоша по човечанство.