ЦИВИЛНИ СУКОБИ: Мигранти палили по Лезбосу, а Грци упали политичарима у зграду!

0

Око 2000 имиграната почетком недеље је одржало протест против услова смештаја у кампу Мориа на Лесбосу. Након што је протест прерастао у дивљање и хулигазнизам, при чему је полиција користила сузавац, локални Грци реагирали су окупирањем владине зграде тражећи решење проблема.

Око 300 локалних становника ушло је у седиште Генералног секретаријата Егејског оства у граду Мyтилини, узвикујући „Желимо натраг наше место“ те захтевајући да се појачају полицијске патроле како би се зауставио криминал међу имигрантима, јавља Keep Talking Greece.

Неколико сати раније, око 2000 имиграната вршило је насилне нападе је током протесте, при чему је полиција била присиљена да користи сузавац како би их растерала. Имигранти су током нереда запалили једно од локалних пољопривредних земљишта, а касније напуштено складиште и део електропривредног постројења у близини смештајног центра Кара Тепе.

Имигранти су успркос полицији успели да дођу до града Мyтилини, где су подигли ново шаторско насеље и блокаду на околним цестама.

Локални званичник Гианнис Мастрогианнис оптужио је локалне невладине организације да су организирале протест као одговор на одлуку грчких власти да се изгради трајни прихватни центар на острву и да се поставе поморске препреке за долазак нових имиграната.

На Лесбосу тренутно живи око 20.000 имиграната, док је највећи капацитет прихватног центра тек 3000. НВО организације су протеклих година оптуживане да намерно доводе више миграната него што је предвиђено да би повећали њихов проток на своју финансијску корист.

Локални становници бесни су због чињенице да су у мањини, док имигранти траже да се њихови захтеви за азил брже процесуирају.