Прочитај ми чланак

ЧИНИ НАМ УСЛУГУ Хрватски премијер подржава прекид приступних преговора Србије и ЕУ

0

Чини се да нам својим изјавама представници хрватских власти чине услугу подржавајући потенцијалне блокаде у преговорима Србије и Еу.

Хрватски премијер Андреј Пленковић назвао је у четвртак „логичном“ иницијативу Европског парламента да се обуставе приступни преговори са Србијом док она не уведе санкције Русији, поновивши да у садашњим околностима није могуће „седети на две столице“.

Радио Слободна Европа је у среду објавио увид у документ Европског парламента којим ће се од Европске уније тражити да обустави преговоре са Србијом док не уведе санкције Русији.

Посланици би о томе требало да расправљају на спољнополитичком одбору ЕП средином следећег месеца, а коначно гласање се очекује у новембру, пише Хина.

Пленковић је у четвртак на конференцији за новинаре са комесаром за кохезију и реформе Европске комисије Елисом Фереиром рекао да је ЕП „покренуо логичну иницијативу“.

„У оваквој глобалној кризи, у којој се добро и зло могу тачно и јасно разликовати, не може се седети на две столице“, рекао је премијер.

Пленковић је поновио да се „не може тежити чланству у ЕУ и делити вредности” а да се „истовремено јасно не стане иза пакета санкција” Русији због инвазије Украјине, у околностима „лажних, оркестрираних” референдума и најава анексије украјинске територије.

Уз Белорусију, помоћницу Русије у нападу на Украјину, Србија је остала једина европска земља која није увела санкције Русији, чак ни након што су то учинили некада традиционални савезници Москве, попут Казахстана.

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић потписао је прошлог петка у Њујорку са руским колегом Сергејем Лавровом споразум о „консултацијама“ два министарства о спољнополитичким питањима, након што је председник Русије Владимир Путин најавио мобилизацију руских грађана за рат у Украјини и дан када је почео референдум о приступању ослобођених делова Украјине Русији.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!