Прочитај ми чланак

ЦИЉ СУ ДЕЦА! Фаучи очекује да ће америчке бебe примити вакцине око пролећа 2022.

0

Деца млађа од 5 година једини су у САД-у који још увек не могу добити ниједну вакцину против KОВИД-19.

Али др. Ентони Фаучи каже да они (и њихови родитељи) не би требало да чекају дуго.

“Надајмо се да ће им то у разумно кратком временском периоду, вероватно почетком седеће године 2022., у првом кварталу 2022. године, бити доступно”, рекао је Фаучи за Инсајдер, иако је брзо признао да заиста нема начина да се то зна за сигурно.

“Не могу то гарантовати, морају се обавити клиничка испитивања.”

Чини се да ће Pfizer вероватно бити предводник у трци за вакцинацију беба и мале деце, јер су испитивања његове педијатријске вакцине већ у току. (Moderna и Johnson & Johnson такође планирају испробати своје вакцине против KОВИД-19 на малој деци, али Модерна је још увек у фази регрутовања деце у групи од 6 месеци до 6 година, док је Ј&Ј имао одређена кашњења у регулативи и још увек тестира своју вакцину на 12-17 година старости.)

Раније ове године, Pfizer је предложио да би могао имати одобрење за употребу у хитним случајевима достављено Америчкој Управи за храну и лекове(ФДА) до краја новембра за децу у старосној групи од 6 месеци до 2 године, те да ће ЕУА за децу од 2 до 5 година бити поднесене заједно са онима од 5 до 11 година у септембру.

Али Пфизер још није доставио никакве податке о клиничком испитивању ФДА за децу млађу од 5 година. Произвођачима вакцина може бити тешко да предвиде када ће тачно клиничка испитивања бити завршена, јер време делимично зависи од тога колико учесника у испитивању се разболи током периода студије (као што знамо, болести KОВИД-19 не воле да трају утврђен распоред.)
У једном тренутку, вакцине против KОВИД-19 ће се вероватно препоручити за сву децу, до шест месеци старости, или чак млађу. Студије које су спровођене код вакцинисаних мајки сугеришу да новорођенчад које су родиле вакцинисане мајке имају одређену заштиту од KОВИД-19 у првих неколико месеци живота.