Прочитај ми чланак

ЦИА тајно нацификује Украјину од 1953. године

0

Недавна декласификација преко 3.800 докумената од стране Централне обавештајне агенције (ЦИА) открила је да је водила два велика програма са намером не само да дестабилизује Украјину већ и да је „нацификује“ са следбеницима украјинског нацистичког вође из Другог светског рата Степана Бандере.

У документима, који су објављени раније ове године, наводи се да су програми, који су трајали више од четири године, обезбедили средства и опрему за такве антисовјетске украјинске групе отпора као што је Украјински Врховни ослободилачки савет, између осталог.

У новинама су изнети детаљи о програму Aerodynamic који је имао за циљ да дестабилизује Украјину, користећи прогнане украјинске агенте на Западу који су инфилтрирани у Украјинску Совјетску Социјалистичку Републику.

„Сврха пројекта Aerodynamic је да обезбеди експлоатацију и ширење антисовјетског украјинског отпора у сврхе хладног и топлог рата“, каже се у раније строго поверљивом документу од 13. јула 1953. о пројекту.

„Групе као што су Украјински Врховни ослободилачки савет (УХВР) и њена Украјинска устаничка армија (ОУН), страно представништво украјинског Врховног ослободилачког савета (ЗПУХВР) у Западној Европи и Сједињеним Државама и друге организације као што је ОУН /Б ће се користити“, наставља се у документу.

Документи CIA-е показују да је у оквиру програма Aerodynamic, CIA водила придружени пројекат кодног назива Capacho.

Према часопису Signs of the Times, Capacho је „преузео више облик операције психолошког ратовања“, а CIA је основала пропагандну компанију на Менхетну која се „бавила са штампањем и објављивањем антисовјетске литературе ЗПУХВР која би била прокријумчарена у Украјину”.

Пројекти Aerodynamic и Capacho наставили су са радом кроз администрацију Ричарда Никсона током 1970-их.

Али САД настављају да спроводе дестабилизујуће пројекте у Украјини.

Бивши амерички агент Скот Рикард рекао је за “Русију данас” 2014. да су агенције за спољну помоћ Сједињених Држава упумпале 5 милијарди долара у групе које протестују против демократски изабраног украјинског председника Виктора Јануковича, који је збачен са функције почетком фебруара 2014. Шеф државе је наговестио његову намеру да се приближи Русији уместо ЕУ и Западу.