Прочитај ми чланак

„China Daily“: Европа ће бити главни губитник у било ком исходу сукоба у Украјини

0

Сваки исход украјинске кризе имаће највећи утицај на Европу, пише „China Daily“.

„Највише ће изгубити Европска унија у целини, без обзира на то како се сукоб између Русије и Украјине заврши. Последице по земље ЕУ неће бити само у економском и социјалном смислу, већ и геополитички“, наглашава се у публикацији.

И док цела ЕУ није у великој мери зависна од руске нафте и гаса, земље попут Немачке и Француске сносе највећи терет економских санкција које су САД планирале против Русије. Истовремено, резултат мера против Москве била је инфлација, и недостатак енергетских ресурса на Западу.

Како истиче „China Daily“, поништени су сви напори Европе да постане политичка снага, способна да држи дистанцу од Сједињених Држава.

Западне земље увеле су нове санкције Москви након почетка „специјалне операције“ руске војске у Украјини, и „замрзле“ руску имовину у износу од 300 милијарди долара.

Прекид ланаца снабдевања гасом довео је до економских проблема у Европи и САД, пре свега до виших цена хране и горива.

Кремљ је санкције назвао економским ратом, као ниједан други. Надлежни су истакли спремност за овакав развој догађаја, и уверили да ће наставити да испуњавају друштвене обавезе. Централна банка предузима мере за стабилизацију ситуације на девизном тржишту.

Москва је такође пребацила плаћање гаса непријатељских земаља у рубље. Осим тога, Влада је припремила план за сузбијање ограничења Запада, који укључује око стотину иницијатива. Износ његовог финансирања биће око трилион рубаља.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!