Прочитај ми чланак

ЧЕТВРТИ РАЈХ ЕП усвојио резолуцију: Судиће Русима?

0

ЕП је усвојио резолуцију којом се позива на стварање тзв. "специјалног трибунала за Украјину" и коришц́ење руске имовине "за репарације Кијеву".

Документ су подржала 472 европосланика, 19 је гласало против, 33 су била уздржана.

Foto: Youtube

„Европски парламент наглашава хитну потребу да ЕУ и њене државе чланице траже, у блиској сарадњи са Украјином и међународном заједницом, по могуц́ности преко УН, стварање специјалног међународног суда за кривично гоњење… за агресију на Украјину“, наводи се у документу.

Посланици су такође позвали институције ЕУ да траже међународну подршку за иницијативу за стварање специјалног трибунала у Генералној скупштини УН, Савету Европе, ОЕБС-у и Г7.

„Иако тачан састав и методе рада специјалног трибунала тек треба да се утврде, они ће морати да испуне највише критеријуме транспарентности и непристрасности“, истичу у Европском парламенту, напомињући да то тело такође треба да има овлашћења да кривично гони представнике руководства Белорусије.

Посланици су напоменули да „припремни рад на специјалном трибуналу треба да почне без одлагања“. Конкретно, Европска комисија и Европска служба за спољне послове требало би да подрже стварање привременог тужилаштва.

Европски парламент је такође подсетио Кијев да је потребно формално да приступи Међународном кривичном суду и ратификује Римски статут МКС и његове амандмане.

„Европски парламент позива Европску унију и државе-чланице, као и њихове партнере и савезнике на разматрање правне могућности коришћења државне имовине Русије у својству репарација за кршење међународног права од стране Русије у односу на Украјину, укључујући потенцијално одузимање тој имовини сувереног имунитета или ограничења таквог имунитета у светлу грубе природе таквих повреда“, истиче се у документу.

Резолуције Европског парламента о спољнополитичким питањима нису правно обавезујуће, али би остале европске институције требало да послушају мишљење европосланика.

Раније је заменик руског министра спољних послова Сергеј Вершињин изјавио да Европска унија покушава да прикрије своју умешаност у ратне злочине у Украјини иницирањем стварања специјалног трибунала.