Прочитај ми чланак

Четири проблема за САД – Ево шта се Путин договорио са Си Ђинпингом

0

Русија и Кина су се договориле да ојачају сарадњу у четири области, што ће резултирати проблемима за Сједињене Државе. О томе је говорио руски оријенталиста, Андреј Карнејев.

Лидери Русије и Кине су 30. децембра разговарали путем видео-линка, и договорили јачање сарадње од следеће године. Одвојено, Си Ђинпинг је обећао, да ће у условима тешке међународне ситуације, Пекинг повећати политичку сарадњу са Москвом. Јасна манифестација тога, биће посета Сија Русији на пролеће, на позив Владимира Путина.

У глобалном смислу, обећање Си Ђинпинга је да ће Москва и Пекинг повећати сарадњу у четири области одједном. Ово приближавање ће представљати проблеме за Сједињене Државе, јер ће заједничка политика Русије и Кине, утицати на америчку глобалну хегемонију.

„Бранићемо наше традиционалне позиције- јачање улоге УН, придржавање принципа неинтервенције, одупирање диктату САД и јачање наше сарадње у ШОС-у, БРИКС-у и Г20. Биће много посла“, објаснио је Карнејев.

Према мишљењу политиколога, Кина неће значајно променити свој став о сукобу у Украјини. Нагла промена реторике, не уклапа се у традицију кинеске политике. Истовремено, аналитичар је упозорио да ће Вашингтон покушати разним триковима да поткопа пријатељство Москве и Пекинга.

„Сједињене Државе ће покушати да забију клин између наших земаља, или ће можда обећати Кини преференције. Кинеско руководство разуме зашто ће се то учинити. Оно разуме да Сједињеним Државама не треба веровати по овом питању, јер Вашингтон не настоји да промовише развој НР Кине и њено формирање као доминантне силе у светској политици“, објаснио је Карнејев. – Ако буде обећања, покушаће да преваре Кину.“