Чешка запленила помоћ коју је Кина послала Италији, све открио новинар

0

Трст -- Са надом Италија чека вечерашњи извештај о броју новозаражених и умрлих у земљи, јер је први пут од почетка епидемије јуче забележен благи пад њиховог броја.

Охрабрујући податак, тврде епидемиолози, који најављују да би ово би могла бити одлучујућа седмица за борбу Италије против ширења коронавируса.

У неколико села (Во и Кодогно) који су били епицентар заразе коронавирусом и где се болест у Италији прво појавила, нема нових случајева заразе.

Ђулијано Мартини, градоначелник Воа, рекао је да су применили карантин и са великим осећајем одговорност становништва, направили два тестирања за 95 одсто становништва.

„Изолација је започела у Кодоњу 23. фебруара, 48 сати након прве жртве вируса. Након отприлике 21 дана изолације, број нових заражених је спао на нулу“, рекао је градоначелних Воа.

Италијанска влада упутила је захтев Пентагону за помоћ у медицинском материјалу.

У земљу је већ стигла помоћ из Кине, Кубе и Русије.

На друштвеним мрежама долазак кубанских лекара поздрављен је са великим ентузијазмом и емоцијама.

Насупрот, у главним медијима вест или није објављена или јој је дат мали значај.

Потврђена је јучерашња вест да је Чешка конфисковала медицински материјал који је из Кине наручен и карго авионом превожен до Италије (авио-сабраћај између Кине и Италије је обустављен због епидемије).

Случај је откривен захваљујући новинару. Важно је, чини се, написати његово име: Лукас Лев Цервинка, иначе члан опозиционе Партије пирата.

Данас је стигло извињење чешких власти које су на захтев италијанске амбасаде, не чекајући резултате полицијске истраге случаја, упутили у Италију медицински материјал у количини која је заплењена и већ дистрибуирана.

Италијанска влада је донела одлуку о престанку рада свих фабрика и сваке производње која није неопходна у време епидемије, да би се смањило на минимум кретање људи од куће до посла.

Али пре него што је владин декрет објављен, велики индустријалци успели су да у наредби испослују изузетке за себе и продуже рад у фабрикама које не производе есенцијалну робу.

Оштро су реаговали синдикати, оптужили су владу за слабост према захтевима велике индустрије и запретили генералним штрајком већ у среду уколико влада не удовољи њиховом захтеву: „На првом месту здравље запослених“.

Италијанска метална, аутомобилска индустрија данас престаје да ради, такође и текстилне фабрике, а према неким проценама, ова мера коштаће неколико стотина милијарди евра месечно.

У италијанским фабрикама производе се делови за чувене светске аутомобиле, међу којима и оне најлуксузније.

Међуградски саобрацај је сведен на минимум, између Милана и Рима саобраћају само два воза, уместо неколико десетина у време без епидемије.

Аутобуси не саобраћају уопште, а на путевима на контролним пунктовима полиција и војска проверавају све аутомобиле и путнике.

Они који немају дозволу за кретање, кажњавају се на лицу места.

Упркос владиној наредби о забрани кретања и оштрим казнама предвиђеним за оне који наредбу не поштују, на југу Италије забележене су непрегледне колоне возила, са путницима који немају дозволу кретања, а покушавају да се укрцају на приватне трајекте и да из Месине пређу у Калабрију.

Гувернер региона Сицилија Нело Мусумеци позвао је у помоћ Владу и снаге реда како би успоставио ред и поштовање владиних наредби.

Двоструку драму у време епидемије преживљавају породице оних Италијана који су се у време епидемије затекли у иностранству, било да раде, или су се затекли далеко од куће као део студентске размене.

Они су сада блокирани у другим земљама, не могу ни изаћи нити се вратити кући. На владу се апелује да нађе начина да се и ови проблеми некако реше.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!