Прочитај ми чланак

ЧЕСИ „НАШЛИ РУПУ У ЕУ“: Биће оружја за „бранитеље“?

0

Он ће предложити закон по којем ће Чеси са легалним оружјем моћи да се учлане у нова бранитељска удружења, за која важи изузетак.

Чешка ће се жалити суду на нову смерницу коју је у уторак усвојио Европски парламент, али Стропњицки је чешким медијима рекао да тим правника и експерата Министарства одбране већ припрема национални закон о спровођењу те европске смернице, тако да изузетак у који спадају удружења за одбрану земље, искористи за што већи број Чеха са забрањеним оружјем.

Европосланици изгласали су у уторак нову забрану неких типова оружја, у покушају да спрече да се за терористичке нападе користи онеспособљени комади који се лако могу вратити на бојеву муницију. Рестрикције важе и за полуаутоматско оружје са великим капацитетом шаржера.

Током дебате и гласања европосланици су у пропис унели измене тако да свака чланица ЕУ сама одлучи како ће спровести те забране и рестрикције.

„Морамо да предложимо такав закон да људе не спутава и не лишава их онога на шта имају право. Предложићемо закон о одбрамбеним удружењима који ће омогућити да људима у великој мери остане оно оружје које је по новим европским прописима забрањено“, казао је Стропњицки чешким медијима.

Министар одбране објаснио је за портал Актуалне.цз да то не морају да буду само стрељачка удружења, већ ће своја одбрамбена удружења моћи да имају и разне професије, рецимо програмери или медицинско особље, и свако ко жели на неки начин да допринесе одбрани. Таква удружења у Европи имају рецимо Финска или балтичке земље.

„Када неко са дозволом за држање оружја дође у удружење и пријави се и региструје и са тим оружјем онда имамо над тим елементарну контролу. Када нам то не би пошло за руком маса људи неће предати оружје већ ће преко викенда ићи на дивље нелегалне вежбе некуда у шуму“, казао је Стропњицки.

Министар унутрашњих послова Милан Хованец који захтева да се Чесима у Уставу да право да пуцају на терористе својим личним оружјем, када то захтева одбрана земље или живота грађана, подржао је идеју Стропњицког да се заобиђе европска забрана, али је додао да ће Чешка уз то тужити ЕУ због забране.

Од земаља ЕУ против строже контроле оружја били су само Луксембург, коме су се рестрикције чиниле сувише благе и Чешка којој је забрана изгледала сувише строга, упозоривши притом да се терористи таквој смерници само ругају и смеју.