Прочитај ми чланак

Цео Запад у фронту против Русије – Рат до истребљења

0

Америка не намерава да одустаје од ограничења цена руске нафте.

Западне земље не намеравају да одустану од покушаја да ограниче максималне цене нафтних деривата које Русија извози на светско тржиште, изјавио је координатор за стратешке комуникације Савета за националну безбедност Џон Кирби.

Кирби је упитан да прокоментарише да ли у Вашингтону идеју ограничења цене руске нафте сматрају неуспешном у светлу вести да се руски енергент продаје по цени изнад максималне одређене (60 долара по барелу).

„Ми ипак сматрамо да је ограничење цена користан и одржив инструмент. И уколико буде потребно, биће предузете мере да се коригује. Разговарали смо о томе са савезницима и партнерима. Према томе, немамо осећај да ће ограничење цена као инструмент нестати. Данас немам шта да кажем о било каквим променама“, одговорио је Кирби.

Како је додао, Сједињене Америчке Државе, које су и саме одустале од куповине руске нафте, желе да ограничење цене поштују и сви остали купци.

„Сећате се, идеја је била да се руска нафта склони са тржишта и да се минимизирају приходи (руског буџета од њеног извоза)“, рекао је Кирби.

Претходно је заменица министра финансија Велике Британије Џоана Пен казала за Ројтерс да Лондон разговара са осталим земљама Г7 о ефикасности ограничења цена руске нафте и могућности њеног ревидирања с обзиром на промене на светском тржишту.

У децембру 2022. године Путин је потписао указ о забрани испорука руске нафте и нафтних деривата купцима који поштују граничне цене, а задржао је право да доноси посебне одлуке о искључењу једног броја испорука из указа.

Нафтне санкције Запада су ступиле на снагу 5. децембра: Европска унија престала је да увози руску нафту која се транспортује морем, а земље Г7, Аустралија и Европска унија наметнуле су ограничење цене за нафту која се транспортује морем на 60 долара по барелу.