Прочитај ми чланак

Чарлс је тек неколико дана краљ, а већ је стигао да разбесни Британце

0

На почетку своје владавине, британски краљ Чарлс III суочава се са критикама због тога што је као монарх ослобођен плаћања пореза на наследство на огромно богатство које му је оставила његова мајка, краљица Елизабета II.

То што као монарх, Чарлс неће морати да плаћа порез на наследство на лично богатство или имовину покојне краљице, антимонархистичка група „Република“ назвала је „апсолутном срамотом“, пошто Британија тренутно у огромним трошковима због кризе.

Инфлација у Великој Британији је у јулу достигла 10,1 одсто, највиши ниво у последњих 40 година.

„Укратко, то је апсолутна срамота. Нема оправдања за то“, рекао је за Њузвик Грахам Смит, извршни директор Републике.

„Ово је случај већ дуже време – да монарх не плаћа порез на наследство када преузме престо. Нема апсолутно никаквог оправдања да им се дозволи да акумулирају тако огромнно богатство“, наводи се, преноси Њузвик.

Истакао је да су грађани ти који „бацају“ више новца на њих, а да га краљевска породица гомила, док троше новац грађана на своје свакодневне трошкове.

„Потребно је да постоји ревизија краљевског финансирања и она мора бити усклађена са истим правилима којих се сви остали придржавају“, додао је.

Британски Сандеј тајмс је 2022. године проценио да је краљичино богатство око 433 милиона долара. Ово богатство је одвојено од институационалне имовине са монархом као шефом државе, што укључује крунске драгуље, палате, уметничка дела и јавни приход од владе.

Лично богатство краљице је долазило и од приватних имања као што су Сандрингем и Балморал, накита који није власништво круне и прихода од личних улагања.

У Британији се од грађана очекује да плаћају порезе од 40 одсто на имовину која је наслеђена, а чија је вредност изнад 397.000 долара. Ако се ово односи на Чарлса, он би морао да плати влади процењених око 173 милиона долара, ако би се исто правило примењивало на краљичину имовину.

Међутим, према обичају, монарх не плаћа порез на наследство на имовину коју је добио од другог монарха или супружника монарха.

Иако није записано у закону, 1993. године је састављен моморандум о разумевању уз сагласност краљице и тадашњег премијера у којем је наведено опорезивање суверена. Ово је подстакла сама Елизабета ИИ која се добровољно пројавила да почне да плаћа порез на приход и капиталну добит 1992. године. Од 1993. године монарх је плаћао порез на приход као и сваки други британски држављанин.

Што се тиче опорезивања око наследства, у меморандуму је речено да постоји разлика између имовине круне и личне имовине монарха. То значи да је свако лично богастство остављено Чарслу ослобођено пореза, али завештања осталим члановима краљевске породице неће бити.

Међутим, слично примедбама које је изнела „Република“, корисници друштвених мрежа и шира јавност су изразили свој бес због аранжмана за већ богату институцију монархије, посебно имају у виду растуће стопе инфлације и рачуна за струју.

„Очигледно је монархија ослобођена пореза на доходак како би заштитила да богатство краљевске породице буде нагризено. Док се ми остали боримо за опстанак као ракови у бурету. Ово друштво има класу у себи. Није нам суђено да напредујемо или тежимо већим стварима. То је намештени систем, не можете нам рећи да није“, наводи се у критикама.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!