Прочитај ми чланак

ЗАШТО ЈЕ У САХАРИ ПАО СНЕГ? Научници имају два одговора

0

Пре само неколико дана, несвакидашње временске прилике донеле су снег у најтоплијој пустињи на свету, Сахари.

Трећи пут да на тој локацији пада снег у протеклих 37 година, први пут је забележен 1979, године, а други 2016. То је коинцидирало с другим примерима екстремног времена широм планете – од непостојеће зиме код нас, преко најхладније забележене зиме на истоку северне Америке, до тога да је у Аустралији забележено 47 степени.

Висок притисак изнад Европе „погурао“ је хладан ваздух јужније у Сахару него што је то иначе случај. Током лета просек температура пење се до 38 степени Целзијусових и становиници планине Атлас боље се носе с врућинама него с поледицом и снегом.

Санкање на динама, прво грудвање у животу и снежне радости развеселиле су најмлађе у насељеним местима након што је нападало 40 цм снега, који се већ до поподне отопио на температури која се попела до 10 степени.

Док једни необичне падавине приписују климатским променама убрзаним глобалним загревањем, неки неки научници сматрају да у северној Африци започиње нови, влажни, климатски период. Од пре 11.000 година до пре 5.000 година северна Африка је била зелена, плодна и препуна језера и река, све док нешто релативно нагло није прекинуло „доток“ влажних фронтова.

Палеонтолози и археолошки налази наводе да су тамо тада живели слонови, антилопе, нилски коњи и крда дивљачи које су ловили ловци и те сцене сликали на унутрашњости пећина. Та ера је директни резултат афричке монсунске климе коју формира утицај периодичних варијација у земљиној орбити око Сунца која се догађа сваких 20.000 година, а понавља се у од геолошке епохе миоцена (пре 23 – 5 милиона година).

Сва три Миланковићева циклуса кретања кроз које Земља периодично пролази током ротације око своје осе и револуције око Сунца – ексцентричност орбите, нагиб оси и прецесија – утичу на климу, па тако и улазак монсунских киша (влажних фронтова) на простор северне Африке.

Ипак, остаје чињеница да је, лаички речено, прерано за нову „влажну еру“ и како је вероватније реч о радикалним климатским променама узрокованим загревањем земљине атмосфере каквим смо све чешће сведоци.