Прочитај ми чланак

Бугарски превозници прете обуставом рада: Захтевају смањење цена горива и путарина

0

Састанак бугарског премијера Кирила Петкова са превозницима у вези са опцијама у условима растућих цена горива и путарина завршио се скандалом, пишу локални медији и наводе да су бугарски превозници запретили да ће обуставити рад због неспособности владе да смањи цену горива и путарине.

Медији наводе да је део превозника напустио састанак због, како кажу, незадовољавајућег одговора премијера на њихове захтеве.

Према речима председнице Савеза аутобуских превозника Магдалене Милтенове, премијер је неколико минута на састанку објашњавао да влада не може да мења акцизу на гориво и да различите социјалне групе желе различите ствари.

„Дала сам себи за слободу да замолим премијера да говори о сржи и темама које смо иницирали. Као одговор на то, речено нам је да у овој канцеларији он одређује о чему ће и како тећи разговор, а да ако нам се не допада можемо да одемо“, рекла је Милтенова.

Према речима извршног директора Савеза међународних превозника Јордана Арабаџијева, влада није понудила решења ни за један од наведених проблема. Он је раније ове недеље изјавио да ће „од 10. маја бити обустављен комплетан превоз – и аутобуси и камиони“.

Као одговор на незадовољство представника индустрије, министар регионалног развоја Гроздан Караџов је објаснио да је до повећања цена дошло због борбених дејстава у Украјини и напоменуо да је држави потребно време да размисли о ситуацији.

„Надам се да се на следећем састанку нико неће љутити, сви ће слушати једни друге и нико неће напустити састанак“, додао је он.

Средином априла су почели протести у великим бугарским градовима. Власници организација који обезбеђују превоз робе и путника захтевали су да се хитно смање акцизе на гориво и да се не уводе додатна накнаде за коришћење путева предвиђених за транзитни саобраћај на средњим удаљеностима. Демонстранти су тражили и да се биокомпонента уклони из горива, због чега је цена поскупела за 20 стотинки (отприлике 0,102 евра). Истовремено, превозници су обећали да ће се протести наставити и после 10. маја уколико влада не удовољи њиховим захтевима.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!