Прочитај ми чланак

Бугарски политичар: Американци су одговорни за експлозије на „Северном току“

0

Лидер бивше бугарске парламентарне странке „Препород“ Костадин Костадинов изјавио је да иза инцидента на гасоводима „Северни ток“ и „Северни ток 2“ стоји Америка, као и да би та земља могла да изведе диверзију и, између осталог, на запорошкој нуклеарној електрани.

„Свима је јасно да су Американци одговорни за експлозије на ’Северном току’, сада је главно питање да ли ће они то исто урадити и са нуклеарком Запорожје, јер ни Украјинцима, а ни Русима то није у интересу. Ако се то, не дај Боже деси, та територија би могла да остане без људи као што се то догодило са Чернобиљем“, казао је он за телевизију „Евроком“.

Костадинов је такође рекао и да је Американцима свеједно да ли ће се у том случају догодити било каква еколошка катастрофа, будући да су они удаљени хиљадама километара, на сасвим другом континенту.

„Ако се испостави да од експлозија на гасоводима не дође ни до какве еколошке катастрофе, уколико до сличног инцидента дође и на нуклеарци, онда нека је Бог у помоћи Европи. Американцима то није битно, они су са друге стране континента“, истакао је он.

Подсетимо, у понедељак су се истовремено догодили инциденти на два руска извозна гасовода у Европу. Према информацијама власти Данске и Шведске, откривена су два цурења гаса на „Северном току“ и једно на „Северном току 2“ код острва Борнхолм. Немачка, Данска и Шведска не искључују циљану саботажу.

Како су потом саопштили представници сталних мисија Шведске и Данске при УН, снага тих експлозија била је једнака експлозији од неколико стотина килограма ТНТ еквивалента.

Иначе, руски лидер Владимир Путин изјавио је да су „Англосаксонци“ одговорни за саботаже на гасоводима „Северни ток“ и „Северни ток 2“, као и да су тиме почели са „уништавањем европске енергетске инфраструктуре“.

Овим поводом огласио се и амерички државни секретар Ентони Блинкен који је оптужбе о томе да су Сједињене Америчке Државе и њени савезници умешани у инциденте на гасоводима назвао „апсурдним“.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!