Прочитај ми чланак

Бугарска: Протест против увођења евра

0

Бугарска парламентарна странка „Препород“ организовала је протест против увођења евра. Посланици партије дошли су до зграде пословног центра у Софији, где се одржава конференција „Бугарска у еврозони“.

Телевизија „НОВА“ је објавила да, након што су обезбеђење пословног центра и запослени у Националној службе безбедности одбили да пропусте чланове партије, умало није дошло до сукоба.

Лидер „Препорода“ Костадин Костадинов изразио је огорчење што, према његовим речима, у зграду пуштају по принципу: „ти ми се свиђаш – ти ми се не свиђаш“.

Након свађе, посланике су ипак пропустили у салу где се одржава конференција. На њој учествује управа Бугарске народне банке, потпредседник Илијана Јотова, чланови Владе Бугарске, представник Међународног монетарног фонда и руководство неколико европских националних банака.

„Желимо да им кажемо да захтевамо референдум, јер огромна већина Бугара не жели уништавање лева. Ово је насилна акција зато што представља државни преврат и гура земљу у грађански рат“, нагласио је Костадинов.

Он је поручио да нека ти људи не мисле да њихове акције неће изазвати напетост у држави.

Према његовим речима, они ће довести земљу на ивицу грађанског рата и изазивају радње које су антиуставне.

„Нико нема права да одлучује у име бугарског народа кад је у питању уништавање његове валуте. То је апсолутно незаконито. Апсолутно! Кажу нам да немамо право на избор. А, ако немаш право на избор, онда си роб, разумете?, поручио је Костадинов.

Према речима Костадинова, људи који седе у тој сали, „представљају претњу по националну безбедност Бугарске“.

Прошле недеље, странка је већ одржала масован протест поред зграде парламента, а протести су одржани у још неколико градова.

Подсетимо, очекује се да ће Бугарска прећи на евро од 2024. године.